Genel SağlıkHABERLER

BEL AĞRISINI HAFİFE ALMAYIN

İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Turgut Özal Tıp Merkezi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Nurzat Elmalı, dünya nüfusunun yüzde 70-80’inin hayatlarının herhangi bir döneminde bel ağırısı geçirdiğini söyledi.

Doç. Dr. Nurzat Elmalı, bel ağrısının küçümsenecek ve ihmal edilecek bir hastalık olmadığını belirterek, “Bel ağrısı, iş gücü ve maddi kayba yol açan önemli bir sağlık sorunudur” dedi.

Ağırlık kaldırmanın önemli bir bel ağrısı nedeni olduğuna dikkat çeken Elmalı, “Birçok pişik rahatsızlıklar da bel ağrısı nedeni olabilir. Bel ağrılarının yüzde 90’nın nedeni mekaniktir. Bel ağrısına, röntgen, tomografi ve MR filmi teşhis koymada yardımcı yöntemlerdir” şeklinde konuştu.

Dünya nüfusunun yüzde 70-80’inin hayatlarının herhangi bir döneminde bel ağrısı geçirdini de belirten Yrd. Doç. Dr. Nurzat Elmalı, bel ağrılarının tedavisinin, kısa süreli istiharat, ilaç ve fizik tedavisi ile sağlanabileceğini, gelişmiş bel ağrılarına da operasyon gerektiğini vurguladı.

Bel ağrılarına yakalanmamak için iş ve günlük yaşamda dik ve düzgün oturma, fazla kilo almaktan kaçınma, düzenli egzersiz yapma, bir şey kaldırırken dizler üzerinde eğilerek kalkma, belden güç almama ve uzun süre aynı pozisyonda kalmama tavsiyelerinde bulunan Elmalı, belinde hafif ağrı olanların zaman geçirmeden doktora başvurmasını da önerdi.