Genel SağlıkHABERLER

AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI GENEL SAĞLIĞI DOĞRUDAN ETKİLİYOR

İstanbul Sağlık Müdürlüğü, 21-27 Kasım Ağız ve Diş Sağlığı Haftası ve 22 Kasım’da kutlanan Diş Hekimleri Günü nedeniyle bir etkinlik düzenledi. Zeynep Kamil Kadın ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde düzenlenen etkinliğe İstanbul Vali Yardımcısı Ahmet Deniz, İstanbul Sağlık Müdür Yardımcıları Uzman Dr. Fetin Rüştü Yıldız ile Dr. Bekir Turan, Hastane Başhekimi Doç. Dr. Ayşenur Celayir, diş hekimleri ve sağlık çalışanları katıldı.

İstanbul Vali Yardımcısı Ahmet Deniz, törende yaptığı konuşmada, insanın kaliteli bir yaşam sürdürebilmesi için ağız ve diş sağlığının önemli bir yer tuttuğunu söyledi. 22 Kasım Diş Hekimleri Günü’nü kutlayan Ahmet Deniz, ağız ve diş sağlığının önemine dikkat çekerek halkı bu konuda daha duyarlı olmaya çağırdı.

İstanbul Sağlık Müdür Yardımcısı Uzman Dr. Fetin Rüştü Yıldız da, Sağlıkta Dönüşüm Programı’nda yer alan ağız ve diş sağlığı konusunda önemli seviyelere gelindiğini bildirdi. Yıldız, 2002 yılından bu yana ağız ve diş sağlığı merkezlerinin 4-5 katına ulaştığını, bunun da halkın bu hizmete ulaşmasını kolaylaştırdığını belirtti. Ağız ve diş sağlığının genel sağlık kadar önemli olduğunu ve vücut sağlığını doğrudan etkilediğini ifade eden Yıldız, kötü ağız sağlığının bulaşıcı olmayan kronik hastalıklar için risk oluşturduğunu ve önlenmesi gerektiğini söyledi

“Diş Hastalıkları Kontrol Edilebilir ve Önlenebilir”

Sancaktepe Ağız ve Diş Dağlığı Başhekimi Dt. Münevver Nuhoğlu, Dünya Sağlık Örgütü’nün diş hastalıklarını kontrol edilebilir, önlenebilir ve davranışla iyi hale getirilebilir hastalık grubunda kabul ettiğini söyledi.

Ağız ve diş sağlığı verilerine bakıldığında çürük prevelanslarının ve tedavi gereksinimlerinin sayıca çokluğuna dikkat çeken Nuhoğlu, “Bunun en büyük nedeni, Avrupa’daki diş macunu tüketiminin yıllık kişi başına 480 gram, ülkemizde ise 100 gram civarlarında olması, yine fırça kullanım sayısının kişi başına yıllık 0,7 adet olmasıdır. Gelişmiş ülkelerde yıllık diş hekimine gitme sayısı 5 iken ülkemizde bu sayı 1’in altındadır. Bu tabloyu düzeltmek için bireysel sorumluluklara yönelik bilinçlendirme çalışmalarına önem verilmesi gerekir. Bu konu ile ilgili devletin sorumluluğu dediğimizde ise 2007 yılı öncesinde bir elin parmakları ile sayılan ağız diş sağlığı merkezi sayısı günümüzde 120’yi aşmıştır.” dedi.

Nuhoğlu, 2002 yılında İstanbul’da SSK ve Sağlık Bakanlığı’nda toplam 323 diş hekimi ve 252 diş ünitesi ile hizmet verilirken, bu sayının 2011 yılında 792 diş hekimi ve 778 diş ünitesine ulaştığını belirtti.

Yılın diş hekimlerine plaket verilen etkinlikte, konuşmaların ardından İletişim Uzmanı Dr. Şaban Kızıldağ tarafından eğlenceli bir söyleşi ve trio müzik grubu dinletisi gerçekleştirildi.