Genel SağlıkHABERLER

GEBELİĞİN EN KARMAŞIK HALİ: DÜŞÜKLER

Gebeliğin ilk üç ayında ard arda en az iki kez ortaya çıkan ve kendiliğinden oluşan düşüklerin nedenlerini anlatan Avrupa Tüp Bebek ve Kadın Sağlığı Merkezi Doktorlarından Op. Dr. Serhat Partalcı; gebeliğin en sık rastlanan karışıklık halinin tekrarlayan düşükler olduğunu belirtiyor.

Op. Dr. Serhat Partalcı; düşük yapma riskinin düşük sayısı arttıkça çoğaldığına dikkat çekiyor. Üst üste 4 düşükten sonra tekrarlama riskinin %50’ye kadar yükseldiğini belirtiyor. Anne olma yaşının tekrarlayan düşükleri arttırdığını, bunun yanı sıra erken doğum ve dış gebelik riski oluşturduğunu vurguluyor. Genellikle 35 yaş üstü kadınların iki düşükten sonra vakit kaybetmeden laboratuar çalışmalarına başlaması gerektiğini, zaman kaybının anne olma ihtimalini azatlığını sözlerine ekliyor.

Op. Dr. Serhat Partalcı; tekrarlayan düşüklerin rahmin yapısal bozukluklarından ve rahim ağzının yetersizliğinden, hormonal ve kromozomal bozukluklardan, enfeksiyonlardan, çevresel ve diğer faktörlerden kaynaklanabileceğini belirtiyor.

1) Rahim

Rahim ağzı yetersizliği; gebeliğin 4. ve 6. aylarda rahim ağzının sancısız bir şekilde açılması ve gebelik zarlarının yırtılması sonucu bebeğin dışarı atılmasıyla ortaya çıkıyor. Rahimin yapısal bozukluklarında ise myomlar, rahim içi yapışıklıklar, rahim için bölmenin olması, çift rahim ve diğer şekil bozuklukları oluşuyor. Tedavisi genellikle cerrahi oluyor.

2) Hormonal bozukluklar

Kontrol altında olmayan şeker hastalığının, yumurtlamayla ilgili aksaklıkların oluştuğu adet düzensizliğinin, tiroid bezi hastalıklarının düşüklere sebep olduğu belirtiliyor. İlaçlı tedavi veya gerekli durumlarda cerrahi müdahale yapılabiliyor.

3) Enfeksiyonlar

Virüs ve bakterilerin neden olduğu enfeksiyonların gebelik düşüklerini oluşturabileceği, özellikle “kızamıkçık” hastalığının en tehlikeli enfeksiyon olduğu vurgulanıyor.

4) Kromozomal bozukluklar

Tekrarlayan düşüklerde çiftlerin %5’inde anne-babaya ait kromozomal bozukluklar olduğu, çiftlere yapılacak genetik incelemenin önemli olduğu belirtiliyor.

5) Çevresel ve diğer faktörler

35 yaş üzeri kadınların genç kadınlara göre normal gebelik ihtimali büyük ölçüde azalıyor, 40 yaşın üzerindeki kadınlarda düşük riskinin %50’ye yaklaştığı belirtiliyor. Sigara ve alkol kullanımı düşük riskini arttırdığı ve kadınların bu riskler konusunda eğitilmesinin gerektiği vurgulanıyor.

Avrupa Tüp Bebek ve Kadın Sağlığı Merkezi Doktorlarından Op. Dr. Serhat Partalcı; tekrarlayan gebelik kayıpları ile karşılaşan ailelere bunun bir kader olmadığını söylüyor ve bu ailelerin öncelikle buna inanması gerektiğini vurguluyor. Bu inançla ve sabırla doktoru ile işbirliği içinde gerekli önlemleri alabileceklerini belirtiyor. Nedeni öğrenilerek tedavi edilen kişilerin, başarılı gebelik oranlarının çok yüksek olabileceği (%90) unutulmaması gerektiğini sözlerine ekliyor.

Avrupa Tüp Bebek Merkezi Klinik Direktörü
Op. Dr. Serhat Partalcı