Genel SağlıkHABERLER

İSTANBUL’DA 3.539 AİLE HEKİMİ GÖREV BAŞINDA

İstanbul İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Ali İhsan Dokucu, İstanbul’da 867 aile sağlığı merkezinde 3.539 aile hekimi ile 3.504 aile sağlığı elemanı ile sağlık hizmeti verildiğini, sadece 19 Aile Hekimi Birimi’nde geçici görevle hizmet verildiğini bildirdi. Dokucu, son üç yılda bebek ölüm oranlarında çok yüksek bir düşüş yaşandığını belirtti.

Dokucu, İstanbul’da Aile Hekimliği Uygulaması’nın birinci yılını doldurması nedeniyle bir basın toplantısı düzenledi. Bir yılda gelinen noktayı değerlendiren Dokucu, İstanbul’da Aile Hekimliği Uygulaması’na geçişte hem aile hekimlerinin hem de Sağlık Müdürlüğü çalışanlarının çok başarılı bir sınav verdiğini söyledi.

Sağlıkta Dönüşüm Projesi kapsamında yer alan Aile Hekimliği Uygulaması ile Cumhuriyet tarihinin en büyük sağlık reformlarından birinin hayata geçtiğini belirten Dokucu, bu uygulamayla halkın yaygın, kolay erişilir ve güler yüzlü sağlık hizmetine kavuştuğunu ifade etti. Aile Hekimliği ile sağlık hizmetinin sunumunda sistem değişikliği yaşandığını vurgulayan Ali İhsan Dokucu, bireylerin sağlık kurumunun değil aile hekiminin sorumluluğunda olduğunu belirtti.

Dönüşüm projesiyle, sağlık hizmeti verilen kurumların da yenilendiğini ve mekanların yeniden düzenlenerek kalitenin artırıldığını ifade eden Dokucu, “Artık engelli vatandaşlarımızın giremediği aile sağlığı merkezi neredeyse kalmadı. Binalar bu şekilde yenilendi.” dedi.

İstanbul’da 15 Yerleştirme Yapıldı

İstanbul İl Sağlık Müdürü Ali İhsan Dokucu, Aile Hekimliği Uygulamasına geçilen 1 Kasım 2010 tarihinden itibaren İstanbul’da 15 yerleştirme yapıldığını ve sadece 19 Aile Hekimliği Birimi’nin boş olduğunu bildirdi.

1 Kasım 2010 tarihinden önce 609 sağlık ocağında 2007 hekim ve 2970 ebe, hemşire ve sağlık memuru ile sağlık hizmeti verildiğini hatırlatan Dokucu, bugün itibariyle 867 aile sağlığı merkezinde 3.539 aile hekimi ve 3.504 aile sağlığı elemanı (ebe, hemşire, ATT ve sağlık memuru) ile sağlık hizmeti verildiğini söyledi.

Aile Hekimliği Birimi doluluk oranının yüzde 99,5 olduğunu belirten Dokucu, “Aile Hekimliği Birimleri 35 ilçede yüzde 100 dolu, 3 ilçede yüzde 90’dan fazla dolu, 1 ilçede ise yüzde 90’dan az dolu durumdadır.” dedi.

Dokucu, hedeflerinin 882 aile sağlığı merkezinde, 3.541 aile hekimi ve 3.541 aile sağlığı elemanı ile hizmet vermek olduğunu söyledi. Aile Hekimliği Uygulaması öncesinde doktor başına düşen ortalama nüfusun 7.219 olduğunu belirten Dokucu, bu sayının bugün 3.727 olduğunu, 2023 yılında ise 2500 olmasını hedeflediklerini söyledi.

Dokucu, bunun dışında sene sonu itibariyle aile sağlığı merkezi sayısının 880, bu aile sağlığı merkezindeki aile hekimi ve aile sağlığı elemanı oranının da yüzde 100 seviyesinde olmasını planlanladıklarını bildirdi.

Temel sağlık hizmetlerinde, aile sağlığı merkezinde muayene edilen hasta sayısının 2011 yılında 38.873.797 ile hastanelerden fazla olduğunu ifade eden Dokucu, bunun çok önemli bir gelişme olduğunu ve hizmet kalitesindeki artışı çok net bir biçimde yansıttığını ifade etti. Doktor başına düşen günlük hasta sayısının da 46’ya indiğini vurgulayan Dokucu, yine 2011 yılında özel sektörde çalışan 900 hemşirenin Aile Hekimliği Uygulaması’na dahil olduğunu bildirdi.

“Bebek Ölüm Oranında Çok Hızlı ve Yüksek Bir Düşüş Gerçekleşti”

İstanbul İl Sağlık Müdürü Ali İhsan Dokucu, basın toplantısında çok önemli bir gelişmeyi daha açıkladı.

İstanbul’da artık daha az bebeğin öldüğünü belirten Dokucu, 2008 yılında binde 11,9 olan bebek ölüm oranının 2011 yılında binde 6,6’ya indiğini bildirdi. Anne ölüm oranının ise yüz binde 14,2’den yüz binde 10,6’ya indiğini ifade eden Dokucu, bu rakamların Türkiye genelinde en düşük rakamlar olduğunu söyledi.