Genel SağlıkHABERLER

“SEYİRCİ KALMA, ÖĞREN, UYGULA, KURTAR”

İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü “Dünya İlk Yardım Günü’’ Nedeniyle Taksim’de İlk Yardım Çadırı Kuruyor

Dünya İlk Yardım Günü’nün bu yılki teması “Herkes İçin İlk Yardım” olarak belirlendi. İstanbul Sağlık Müdürlüğü bu kapsamda, ‘’Seyirci kalma, öğren, uygula, kurtar’’ sloganıyla 10 Eylül 2011 Cumartesi günü 09.30-14.30 saatlerinde Taksim’de halkı bilinçlendirme çalışması yapacak.

Kazalar ve ani hastalık durumunda tıbbi yardım gelinceye kadar yapılabilecek ilaçsız temel sağlık uygulamalarından oluşan ilk yardım, bilimsel ve teknolojik gelişmelere rağmen, halen sağlık alanındaki en önemli temel basamağı oluşturmaya devam ediyor. Dünyanın en modern ambulans ve hastane sistemlerine sahip olan ülkelerde bile, can kayıplarının önemli bir bölümünü zamanında ve yeterli ilk yardım yapılamamış yaralılar ve hastalar oluşturuyor. Bu nedenle herhangi bir kaza ya da yaşamı tehlikeye düşüren durumda hayatın kurtarılması ya da durumun daha kötüye gitmesini önlemek amacıyla ilk yardım bilmek ve uygulayabilmek büyük önem taşıyor. Bu konuya kamuoyunun dikkatini çekmek amacıyla Eylül ayının ikinci Cumartesi günü ‘’Dünya İlk Yardım Günü’’ olarak kutlanıyor.

“Dünya İlk Yardım Günü” etkinlikleri; halka, her gün evde, işyerinde, sokakta karşılaşılabilecek hasta ve yaralılara uygulanacak basit yöntemlerle yüzlerce hayatın kurtarılabileceğini, ilk yardım öğrenmenin ve uygulamanın bir sorumluluk olduğunu hatırlatmak, ilk yardım konusunda halkın, yerel otoritelerin ve basının desteğini arttırmak ile bu konuda toplumsal bilinç oluşturmak amacını taşıyor.

‘’Seyirci kalma, öğren, uygula, kurtar’’ sloganıyla yapılacak eğitim çalışmasında 10 Eylül 2011 Cumartesi günü saat 09.30-14.30 arası Taksim Metro çıkışı 112 ambulans park yeri yanında ilk yardım afişleri asılı bir çadır kurulacak. Çadırda İl Sağlık Müdürlüğü’nün eğitimcileri tarafından halka temel ilk yardım eğitimi verilerek üzerinde ilk yardım mesajları bulunan broşürler dağıtılacak. Ayrıca İstanbul’da Sağlık Müdürlüğü denetimindeki çeşitli ilk yardım eğitim merkezleri tarafından da, bazı alışveriş merkezlerinde stant açılarak bilgilendirme eğitimleri verilecek.