Genel SağlıkHABERLER

HAMİLELERE YOLCULUK UYARISI

Hamilelerin sık ve uzun yolculuklardan kaçınması gerektiği, zorunlu hallerde de, emniyet kemeri takmaları ve iki saat arayla araçtan inerek kısa yürüyüşler yapmaları tavsiye edildi.

Kazalarda ilk 60 dakika, hamileler için hayati önem taşıyor. Trafik kazalarından kurtarma ve tedavide, hamile kadınlara öncelik verilmesinin, anne ve bebek sağlığı için çok önemli olduğu vurgulandı.

Çukurova Üniversitesi (Ç.Ü), Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cüneyt Evrüke, kazalarda hamileler için ilk 60 dakikanın “hayati önem taşıdığına” dikkati çekerek, bu süre içinde hem anne, hem de bebeğin yaşaması için gerekli müdahalenin yapılabileceğini söyledi. Kaza sırasında hamile kadınların doktor ve sağlık görevlilerine durumlarını mutlaka bildirmesi gerektiğini ifade eden Evrüke, şunları kaydetti: “Trafik kazalarının ardından hamile kadınlar, genellikle kafa travması ve kanama nedeniyle oluşan şoktan kaybedilmektedir. Raporlarda dalak yırtılması bulgularına rastlanılmaktadır. Hamilelerin kaza anında solunumu takip edilmeli, damar yolu açılmalı ve oksijen verilmelidir. Künt batın travmalarında oluşan en önemli komplikasyon, erken doğum olayının başlamasıdır. Bu durum yüzde 10 oranında bebeğin yaralanma ve rahimin zedelenmesinin ön bulgusu olabilir.”

Rahmin yaralanması sonucunda anne ölümü yüzde 10’dan az iken, bebek ölümünün yüzde yüze ulaştığına dikkati çeken Evrüke, gebe kadında karnın alt bölgesi (pelvik) muayenesinin mutlaka gerekli olduğunu vurguladı. Pelvik kırıkların hayati önem taşıyabileceğini ifade eden Evrüke, travma sonrasında hamile kadınların mutlaka gözlem altında tutulması gerektiğini anlattı. Evrüke, “Yapılan araştırmalara göre hamile kadınların yüzde 6-7’si travmaya maruz kalarak ölmektedir. Eğitimli hamile hasta, bu gibi vakalarda hem kendini hem de bebeğinin sağlığını uzun süre koruyabilir” dedi. Hamilelerin sık ve uzun yolculuklardan kaçınması gerektiğini kaydeden Doç Evrüke, zorunlu seyahatlerde de, mutlaka emniyet kemeri kullanmaları ve ikişer saat aralıklarla, araçtan inerek kısa yürüyüşler yapmalarının yararlı olacağını sözlerine ekledi.