Genel SağlıkHABERLER

ASTIMIN İLK İŞARETİ; TERLEMEYLE GELEN ÖKSÜRÜK!

Fiziksel Aktivite sonrası terlemeyle gelen öksürüğe dikkat!

Spor sırasında veya fiziksel aktivite sonrasında öksürük krizine tutulan kişileri Prof. Dr. Yonca Nuhoğlu uyarıyor! “Öksürük krizleri astımın ilk işareti olabilir.”

Prof. Dr. Yonca Nuhoğlu, astımlı akciğerlerdeki havayollarının yani bronşların yüzeyini saran zarın yanık dokularda olduğu gibi kırmızı, şiş ve iltihaplı olduğunu ve bu yüzden de dış uyaranlara hassasiyetinin arttığını belirtiyor. Bronşlardaki bu hassasiyet sonucu egzersizle öksürük, hırıltı ve nefes darlığı gelişebildiğini vurguluyor. Egzersiz sırasında sık ve derin soluk alıp vermenin astımlı havayollarında tıkanmayı tetiklediğini vurguluyor.

Özellikle kuru havalarda yapılan egzersizler sonucunda vücuttan atılan ter ile akciğerlerde su kaybı oluştuğunu belirten Prof. Dr. Yonca Nuhoğlu, susuz kalan akciğerlerde bulunan balgamın kuruduğuna ve yoğunlaştığına dikkat çekiyor. Egzersiz başladıktan 5 -6 dakika sonra şikâyetlerin başladığını ve aktivite bittikten sonra belirginleştiğini vurguluyor. Kuru havada yaşanan şikâyetlerin havayı nemlendirerek azalacağını belirtiyor.

Spor En İyi Astım İlacıdır

Çocuk Sağlığı Hastalıkları ve Çocuk Alerjisi Uzmanı Prof. Dr. Yonca Nuhoğlu, astımın en iyi ilacının spor olduğuna dikkat çekerek, yapılan sporun astımlı çocukların bronşlarını genişleteceğine ve ileride bu hastalığı atlatmalarına yardımcı olacağını belirtiyor. Çocukların ilaç tedavilerinin, normal spor yapabilmelerini ve diğer yaşıtları gibi rahat hareket edebilmelerini sağlayacak şekilde doktor kontrolünde düzenlenmesi gerektiğinin altını çiziyor.

Prof. Dr. Yonca Nuhoğlu, okulda beden eğitimi dersinden sonra sıkışan çocukları bu dersten muaf tutmak yerine, uygun ilaç tedavisi ile spor yapabilir hale getirmenin bu hastalığı yenmede büyük katkı sağlayacağını vurguluyor. Henüz teşhis konulmamış çocuklarda görülen kronik öksürüğün ve egzersiz sonrası terleme ile gelen hırıltı, nefes darlığı şikâyetlerinin, hastalığın teşhis edilebilmesi açısından uzmanı tarafından değerlendirilmesinin önemine değiniyor.

Prof. Dr. Yonca NUHOĞLU
Çocuk Sağlığı Hastalıkları ve Çocuk Alerjisi Uzmanı