Genel SağlıkHABERLER

WHO’DAN DANG HUMMASI ALARMI

WHO bulaşıcı hastalıklar bölümü sorumlusu Mika Nathan, sivrisineklerden bulaşan, eklem ve kas ağrısı ile başağrısına neden olan dang hummasının, 1998’dekine benzer bir salgın haline gelmekte olduğunu belirtti. 1998’de dang humması salgınına tüm dünyada 1 milyon 200 bin kişi yakalanmıştı.

Dang humması, tedavi edilmemesi durumunda, ilerki aşamalarında kanama, ciğer büyümesi, dolaşım bozukluğu, iç kanama ve bazı vakalarda ölümle sonuçlanan ateşli dang kanaması (DHF) hastalığına neden olabiliyor.

WHO virüs aşıları bölümü koordinatörü Jose Esparza ise dang humması aşısı içi çalışmaların sürdüğünü, ama yakın gelecekte aşı geliştirilmesinin beklenmediğini söyledi.

Nathan, bu yıl dang hummasının salgına dönüşmesine asıl olarak gelişmekte olan ülkelerdeki içme suyu, çöp ve atık toplama hizmetlerinin yetersiz olmasının neden olduğunu belirtti.

Bu yılın ilk yarısında Brezilya’da 550 bin dang humması vakası tespit edildiği, bunlardan 200 bininde DHF hastalığının geliştiği ve 84 kişinin öldüğü bildirildi.