Genel SağlıkHABERLER

DİŞLERİMİZE ÖZEN GÖSTERMİYORUZ

Bir kişinin yılda 4 diş fırçası tüketmesi gerekirken, Türkiye’de 4 kişiye bir diş fırçası düştüğünü belirten Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Periodontoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şükrü Kandemir, “Bugün ancak 4.5 milyon kişi yani nüfusumuzun ancak yüzde 7.5’i düzenli olarak dişlerini fırçalamaktadır” dedi.

Diş kayıplarının nedeni olan diş eti hastalığı ve diş çürüğünü önlemek için diş fırçası ve diş ipini düzenli kullanmak gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Kandemir, “1986 yılında satılan diş fırçası 13 milyon civarında iken, 2001 yılında bu rakam 18 milyona çıkmıştır. Düzenli diş fırçalayan bir kişinin yılda 4 fırça tüketmesi gerekir. Buna göre 2001 yılında satılan 18 milyon fırçayı 4’e böldüğümüzde 4.5 milyon kişinin, 2001 yılında düzenli diş fırçaladığı ortaya çıkmaktadır. Çocuğun süt dişleri çıkmaya başladığı andan itibaren anne babası tarafından fırçalanması gerekir. Çocuk, 5 yaşında kendi başına dişlerini fırçalayabilmektedir. 5 yaş altı yaklaşık 7 milyon çocuğu göz ardı edersek, bugün 67.8 milyonluk nüfusun 60 milyonunun düzenli olarak dişlerini fırçalaması gerekmektedir” diye konuştu.

2001 yılında diş ipi kullananların sayısının 57 bin olduğu göz önüne alınırsa, diş ipi kullanması gereken 52.5 milyon kişinin ancak binde birinin diş ipi kullandığını vurgulayan Prof. Dr. Kandemir şunları söyledi: “Diş ipi kullanması gerekenlerin sayısı 52.5 milyon kişidir. Bir kişinin yılda 3 makara ip tüketmesi gerektiğinden yılda ülkemizde 157.5 milyon makara diş ipi satılması gerekirken, 170-190 bin makara diş ipi satılmaktadır. Ülkemizde 20 bin diş hekimi bulunmaktadır. Bir diş hekimi, kendisi kullansa, ayrıca annesine, babasına, kardeşine diş ipi kullandırsa bugün ülkemizde diş ipi kullananların sayısı 80 bin olurdu, halbuki diş ipi kullananların sayısı 57 bindir.”

Diş ipi eğitiminin 6-8 yaşlarındaki çocuklara verilmesi gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Şükrü Kandemir, “Bu yaşlarda çocuklar diş ipi kullanmaya başlayabileceklerdir. Bizim ülkemiz için diş ipi kullanmaya başlama yaşını 10 ve üzeri olarak ele alırsak, 52.5 milyon kişinin ağzının sağlıklı olabilmesi için diş ipi kullanması gerekmektedir. Diş ipi ve fırça kullanımında belirgin bir artış olmadığı için , yıllardır ağız sağlığı göstergelerinde iyi yönde hiçbir değişiklik olmamaktadır. Halkımız, diş hekimine gidip birtakım tedaviler yaptırsa da fırça ve diş ipi kullanmadığından diş eti hastalığı ve diş çürüğü nedeniyle yıllar içinde dişlerini kaybedip sonuçta ileri yaşlarda dişsiz kalmaktadır” diye konuştu.