Genel SağlıkHABERLER

ERKEN TANI MEME KANSERİNİ ÖNLÜYOR

Her 10 meme kanserli kadından 9’unun erken tanı ile hayatının kurtarılabileceğini belirten Ege Üniversitesi Kanserle Savaş Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ayfer Haydaroğlu, “Bu nedenle risk faktörü taşıyan kadınlar bunu bilmeli ve meme kontrollerini daha titiz yapmalıdır” dedi.

“Adete başlama yaşı ne kadar geç ise meme kanseri riski de o derecede azalır” diyen Prof. Dr. Haydaroğlu, “Adet görmeye 13 yaşından sonra başlayanlarda, 12 yaşından önce başlayanlara göre risk 4 kat azdır. Menopoz yaşı geçtikçe risk artar. Menopoza 55 yaşından sonra girenlerde, 45 yaşından önce olanlara göre risk 2 kat fazladır” diye konuştu.

Meme kanserinin görülme olasılığının 25 yaşın altında seyrek görüldüğünü, bu hastalığın yaşla paralellik gösterdiğini belirten Prof. Dr. Haydaroğlu şunları söyledi: “Aile bireylerinde meme kanseri olanlarda, hiç doğum yapmamış veya ilk doğumunu 30 yaşın üzerinde yapanlarda, meme kanseri görülme olasılığı artar. Östrojen tedavisi meme kanseri riskini küçük bir oranda artırmaktadır. Bu nedenle kadınların mutlaka mammografi kontrolü yaptırması ve yıllık kontrollere devam etmesi gerekir. Memesinde kuşkulu iyi huylu lezyonlar bile olsa risk altındaki kadınların östrojen hormonu kullanması uygun değildir.”

Ailesel yatkınlığı olanlarda meme kanserinin daha erken yaşta ortaya çıkabileceğini açıklayan Prof. Dr. Haydaroğlu, “20-40 yaşlarında; her yıl ya da iki yılda bir mammografi yaptırınız ve doktorunuza meme muayenesi olunuz. 50 yaş ve üzerindeyseniz her yıl mammografinin yanısıra doktorunuza meme muayenesi olunuz” uyarısında bulundu.