Genel SağlıkHABERLER

BU TESTİ HER YIL DÜZENLİ YAPTIRMANIZ GEREKİYOR!

Smear (Simir) Testi’nin sonuçları cinsel hayatınız kadar yaşamınızı da etkiliyor.

Kadınlarda görülen kanser türleri arasında rahim ağzı kanseri, meme kanserinden sonra dünyada 2. sırada yer alırken, Türkiye’de de doğu ve güneydoğu bölgelerinde ciddi oranda artış gösteriyor. Avrupa Tüp Bebek Merkezi Klinik Direktörü Op. Dr. Serhat Partalcı, rahim ağzı kanserinin tedavi ile önlenebilir olduğuna ve smear (simir) testinin erken teşhiste hayat kurtardığına dikkat çekiyor.

Avrupa Tüp Bebek Merkezi Klinik Direktörü Op. Dr. Serhat Partalcı; belirtilerini ilk evrelerde göstermeyen ileri evrelerindeyse, et suyu tarzında kanlı akıntı, her ilişki sonrasında kanama, bacaklarda ağrı, idrar yollarında tıkanıklık gibi ciddi problemler oluşturan rahim ağzı kanserinin tedavi edilebilir olduğunu belirtiyor.

Avrupa Tüp Bebek Merkezi Klinik Direktörü Op. Dr. Serhat Partalcı, Smear testi sırasında herhangi bir ağrı, kanama ya da acı hissedilmediğini, hastanın şikâyetleri, son âdet tarihi, âdet düzeni, gebe olup olmadığı, doğum kontrol hapı veya diğer hormonal ilaçları ve spiral kullanıp kullanmadığı, Smear’in ne amaçla istendiği ile ilgili bilgilerin bu test için yeterli olduğunu belirtiyor.

Op. Dr. Partalcı, özellikle sigara kullananların, çok eşli kadınların veya partneri çok eşli olanların, ilk cinsel tecrübesini genç yaşta yaşayanların, siğil enfeksiyonu taşıyanların, doğum kontrol hapı kullananların rahim ağzı kanseri açısından riskli grup olduğuna ve düzenli jinekolojik muayenenin hayat kurtardığına dikkat çekiyor.

Smear Testi Öncesi Yapılması Gerekenler;

Avrupa Tüp Bebek Merkezi Klinik Direktörü Op. Dr. Serhat Partalcı; smear testinden önce; 24 saat süre ile cinsel ilişkide bulunulmamasını, en az 72 saat süre ile herhangi bir vajinal krem ya da ilaç kullanılmamasını, vajinal duş yapılmamasını öneriyor. Sonuçların daha güvenilir olması açısından test için en ideal zamanın adet kanasının bitiminden 10 gün sonrası başlayan ve ilk adet dönemine kadar olan süre olduğunu vurguluyor.

Özel Avrupa Tüp Bebek Merkezi Klinik Direktörü
Op. Dr. Serhat Partalcı