Genel SağlıkHABERLER

RİZE’DE SALGIN HASTALIK KORKUSU

Rize’de sel ve heyelanın yıktığı ilçe ve köylerde şimdi de salgın hastalık tehlikesi başladı. İçecek temiz su kalmadı. Çadırlar çamur yüzünden kurulamadı, halk camilere sığındı

Sel felaketinde 27 kişinin öldüğü, 4 kişinin de kaybolduğu Rize’de şimdi de salgın hastalık korkusu yaşanıyor. Bulanık akan dere sularının klorlama yöntemiyle temizlenemediğini açıklayan valilik, bu suların kesinlikle içilmemesini isterken, çözüm olarak sedece ‘kaynatmayı’ gösterdi.

Kızılay’ın gönderdiği çadırlar ise, çamur nedeniyle hala kurulamadı. Kuru gıda dağıtımına da ancak dün başlanabildi. Fatura: 14 trilyon lira Kriz Masası, sel felaketinin yaşandığı Çayeli ve Güneysu ilçelerinde Bayındırlık İl Müdürlüğü ekiplerinin yaptıkları çalışmalarda maddi hasarın 14 trilyon lira civarında olduğunun belirlendiğini açıkladı. 27 kişinin öldüğü, 4 kişinin de kaybolduğu felakette il genelinde 20 evin yıkıldığı, 200 evin de tehlikeye karşı boşaltıldığı belirtildi. Sel yüzünden 63 köyün ulaşımı, 19 köyün haberleşmesi, 16 köyün elektriği kesildi.

Kızılay’ın gönderdiği 300 çadır, 845 battaniye ve 200 uyku tulumu yağmur sonucunda oluşan çamur nedeniyle hâlâ kurulamadı. Afetzedelere yaklaşık bir ay yetecek kadar hazırlanan 20 ton kuru gıdanın dağıtımına da ancak dün başlanabildi. Selzedelere Emniyet Müdürlüğü’ndeki Polisevi’nde sıcak yemek dağıtımı da sürüyor.

Tüm olumsuzlukların yanına bir de salgın hastalık korkusu eklendi. Rize Valiliği, sel nedeniyle kirlenen ve sürekli bulanık akan dere sularının klorlama yöntemiyle temizlenemediğini belirterek, içme sularının olası bir salgın hastalık tehlikesine karşı kullanılmamasını istedi. Hasar gören su şebekelerine kaynağı belli olmayan noktalardan kirli suların karıştığının vurgulandığı açıklamada, “Şebekelere verilen sular sürekli bulanık akıyor. Bu nedenle kesinlikle içme suyu olarak kullanılmamalı. Eğer kullanılacaksa da kaynatılarak içilmeli. Çiğ yenen sebze ve meyveler de klorlu suyla iyice yıkandıktan sonra tüketilmeli. Zaruret halinde Rize İl Sağlık Müdürlüğü’nden klor tabletleri temin edilebilir” denildi.

Vali Bülent Karaçöl, Rize’de normal hayata dönülebilmesi için hızla çalışıldığını söyledi. (Radikal Gazetesi)