Genel SağlıkHABERLER

DBE’DEN ÇOCUKLAR İÇİN SORUNSUZ VE VERİMLİ YAZ TATİLİ TÜYOLARI

Tatil çocuk için bir rahatlama, gevşeme ve eğlenme dönemi olarak algılanıyor. Tatil deyince çocuğun aklına oyun oynamak, ders harici farklı şeyler yapmak geliyor. Çocuk bunu arzuluyor ve bekliyor. Ama gerçekten bir çocuk için tatil, sadece bunları mı ifade etmeli? DBE Davranış Bilimleri Enstitüsü’nden Klinik Psikolog Merve Soysal Başa, tatil döneminde çocukların yapabilecekleri farklı etkinlik önerilerini paylaştı. Başa, “Bütün sene boyunca beklediğiniz, dilinizden düşürmediğiniz, hakkında hayaller kurduğunuz yaz tatili sonunda geldi. Herkes için farklı şeyler ifade etse de, herkesin planları çok farklı olsa da, genel olarak bu süreç boş geçen zaman dilimi olmamalıdır. İyi bir yaz tatili için baştan itibaren planlı olmakta fayda var” açıklamasında bulundu.

Bir eğitim – öğretim yılını daha bitirdik. Dört gözle beklenen yaz tatilinde her çocuk farklı aktivitelerle zamanını geçiriyor. Kimi anne ve babalar tatilde de çocuklarının okul döneminde olduğu gibi ders çalışmasını isterken, kimisi ise onları serbest bırakıyor. DBE Davranış Bilimleri Enstitüsü psikologları tatilde çocukların boşa zaman harcamamaları için bir öneri listesi hazırladı. İşte anne babaların, çocuklarının tatillerini hem eğlenceli hem de yararlı bir şekilde geçirmelerine yardımcı olmak için yapabilecekleri!

DBE Davranış Bilimleri Enstitüsü’nden Klinik Psikolog Merve Soysal Başa, öğrencilerin ikmale kaldıkları dersleri yoksa kendilerine iki hafta kadar ödül tatili verebileceğini, uzun bir eğitim-öğretim sürecinin ardından dinlenmeleri gerektiğinin altını çizdi. Daha sonraki günlerde ise, “önce iş, sonra eğlence” kavramını yerleştirecek bir program yapılması gerektiğine dikkat çeken Başa, “Yani sabahları belirli bir saatte uyanıp, kahvaltıdan hemen sonra masanın başına geçip bir saat tatil ödevlerini ve testlerinizi yapıp, geçen senenin zayıf derslerinin çalışabilir ve sonrasındaki bütün günü serbest zaman olarak geçirebilirler” dedi.

Yaz okuluna katılabilirler

Klinik Psikolog Başa, öğrencilerin yaz tatillerinde serbest zamanlarında neler yapmak istediklerini listelemelerinin faydalı olacağını belirterek, “Televizyon seyretmek, oyun oynamak, bilgisayarda vakit geçirmek gibi etkinliklerin yanı sıra değişik alanlarda da öğrenciler kendilerini görmek isteyebilirler. Örneğin, bütün sene boyunca yapmak istedikleri, ama derslerden veya hazırlandıkları sınavlardan vakit kalmayan değişik sanat dallarından, müzik aletlerinden, spor etkinliklerinden en çok istediklerini seçip bu tatili bir aktiviteye adayabilirler. Yıl içinde gezemedikleri müzeler ve sergilere gidip, kaçırdıkları filmleri izleyebilirler. Eğer yaz okulu fikri ailede konuşulan bir konu ise ve öğrenci bu konudan çekiniyorsa, kendisine katabileceği şeyleri düşünmesi, artı ve eksilerini listeleyip, çevresinde benzer yerlere gitmiş olan tanıdıkları ile çekincelerini paylaşmaları ve kafasında her şey netleşince de çekinmeden gitmesinde fayda var” dedi.

DBE Klinik Psikologu Başa ailelere, çocukları için uygun görecekleri yakın bir akraba veya arkadaşının yanına kısa süreli de olsa tatile gidebileceklerini belirterek, “Çocuklar burada alacakları sorumluluklarla (yatak toplamak, sofra kurulması-kaldırılmasına yardımcı olmak, verilen saatte eve gelmek vs) kendisine ve ailesine ne kadar büyüdüğünü kanıtlayabilir. Öğrenci eğer üniversite yıllarına yakınsa, gelecekte yapmak istediği meslek hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için yaz stajları yapabilir” dedi.

Okumaya vakit ayırmaları gerekiyor

Başa, öğrencilerin her gün, önceden belirlenmiş, zorlanmadan başarabilecekleri bir süreyi aynı saatler arasında okumaya ayırmaları gerektiğinin altını çizerek, “Öğrenciler okumak zorunda olduklarının dışında, bu upuzun yaz tatilinde istedikleri türde ve konularda yazılmış kitapları okuyup, ilgi alanlarını ve genel kültürlerini geliştirebilirler. Burada önemli olan öğrencilerin her ne yaparsa yapsınlar, önümüzdeki sene yine dersler, projeler ve sınavlarla yüklü geçeceğinden boş geçirdikleri bu zamanın aynı zamanda kaliteli olması gerektiğidir” açıklamasında bulundu.

DBE Davranış Bilimleri Enstitüsü hakkında www.dbe.com.tr adresinden ayrıntılı bilgi alınabilir.