Genel SağlıkHABERLER

UTANGAÇLIK ASOSYAL İNSAN YARATIYOR

Yalnızlık Kaderiniz Değil

Bir ortama girdiğinizde, insanların ilgisi üzerinize çevrildiğinde heyecanlanıyor, soluğunuz mu daralıyor? İş ortamında projenize çok iyi hazırlanmış sunum yapmaya başladığınızda yüzünüz kızarıyor, sesinizin titremesine hakim olamıyor musunuz? Kalabalık arasında sohbete katılmak yerine bir kenara çekilip dinlemeği mi tercih ediyorsunuz? Tüm bunları yaşamak yerine yalnız kalmayı, insanlarla iletişiminizi kesiyorsanız “Utangaçlık Hastalığı”na yakalanmışsınız demektir. Dünyada her 10 kişiden birinin yaşadığı utangaçlık, aslında kişinin toplumda kendini gösterememesi, hem özel hem de iş hayatında başarısız olmasına yol açıyor.

Birçok insan, hayatlarının büyük bir bölümünde utangaç olmasından kaynaklanan yalnızlık hissiyle mücadele etmek zorunda kalır. Bunun başlıca sebeplerinden biri onları anlayacak ve oldukları gibi kabul edecek kişilerin var olmadığına inanmalarıdır. Oysa insanın asıl mücadelede olduğu kişi kendisidir.

Utangaçlığın insanın olması gerektiğine inandığı kişi olmak için çaba sarf ederken olduğu ya da olacağı kişiye değer vermeyi göz ardı ettiği, kişinin içinden çıkamadığı bir duygusal çıkmazda dönüp durması olduğunu belirten Nadis Eğitim ve Danışmanlık’tan Uzm. Klinik Psikolog Şeyma Çavuşoğlu Itri, “Beklentilerin gittikçe arttığı ve kişilerin var olmayan mükemmel insan olma çabasına yenik düştüğü günümüz toplumunda, utangaç olmak büyük bir sorun olarak karşımıza çıkar. Utanma duygusu, kişilerin özgüvenlerini yitirmelerine neden olurken sosyal kaygılara dönüşerek bireyi derin bir yalnızlığa iter. Utangaçlığın dozu yükseldikçe endişeler kişinin düşüncelerini iyice kaplar ve zamanla önemli bir duygusal sorun olarak kişinin davranışlarına hükmetmeye başlar” diyor.

Utangaçlık sorununun ilerleyen dönemlerde panik atak, depresyon gibi ruhsal bozuklukları tetikleyebileceğini ifade eden Uzm. Klinik Psikolog Şeyma Çavuşoğlu Itri, “Utangaçlığın altında yatan en büyük sorun özgüven eksikliğidir ve kişinin kendini sevmeyi öğrenmesi gereklidir. Eğer utangaçlık beden ve ruh sağlını olumsuz etkiliyorsa mutlaka bir uzmandan destek alarak kişinin öncelikle kendinde rahatsız olduğu noktaları keşfetmesi, utangaçlık duygusundan her şeyden önemlisi yalnızlık duygusundan kurtulmak için negatif duygularla baş etmeyi öğrenmesi gerekir” diyor.