Genel SağlıkHABERLER

BAKIRKÖY’ÜN TOPLUM TEMELLİ PSİKİYATRİ MODELİ SAKARYA’YA ÖRNEK OLDU

Geçtiğimiz yıl hizmete kazandırdığı Bakırköy ve Zeytinburnu Toplum Ruh Sağlığı Merkezleri ile ‘toplum temelli psikiyatri modeli’ni başlatan Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi, bu girişimini farklı toplum ruh sağlığı merkezlerinin açılmasına öncülük ederek destekliyor. Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi öncülüğünde kurulan Sakarya Toplum Ruh Sağlığı Merkezi’nde tedavi görecek olan hastalar, toplum merkezinden uzaklaşmadan iyileşme sürecini aileleriyle birlikte yaşayabilecekler

Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi (BRSHH) öncülüğünde kurulan Sakarya Toplum Ruh Sağlığı Merkezi, psikiyatrist, psikolog, sosyal hizmet uzmanı ve hemşirelerden oluşan uzman kadrosuyla hizmet vermeye başladı. Gündüz hizmet veren bir ayaktan tedavi kurumu olarak Sağlık Bakanlığı bünyesinde Sakarya Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne bağlı olarak faaliyet göstermeye başlayan merkez, hastaların kurum içindeki faaliyet ve tedavilerini sağlık güvenceleri aracılığıyla, hiçbir ücret talep edilmeksizin gerçekleştirilebiliyor.

‘Hastaların yaşam kalitesi artacak’

Sakarya Toplum Ruh Sağlığı Merkezi, Sakarya Valisi Mustafa Büyük, AK Parti Milletvekilleri Hasan Ali Çelik, Ayhan Sefer Üstün, Recep Yıldırım, Erol Aslan Cebeci, SAÜ Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas, Sağlık Bakanlığı Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Danışmanı Dr. Gazi Alataş, İl Sağlık Müdürü Hasan Bektaş, ilçe kaymakam ve belediye başkanları, milletvekili adayları protokol üyeleri ve çok sayıda vatandaşın katılımıyla açıldı. Sakarya Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Osman Nuri Dilek, açılışta yaptığı konuşmada bir elin parmaklarını geçmeyecek sayıda olan bu merkezlerden birini Sakarya’ya kazandırıldığını vurgulayarak, “Bu merkezle evlerine kapatılan hastalarımıza ve hasta yakınlarının terapileri toplumun içinde yapılacak. Çeşitli uğraşlarla hastalıklarının üstesinden gelmeleri sağlanacak” dedi. Sakarya Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri ABD Başkanı Prof. Dr. Atila, açılışı yapılan merkezle evlerine kapanmak zorunda kalan hastaların toplum içinde tedavisinin yapılacağına ve yaşam kalitelerinin yükseleceğine işaret etti.

BRSHH’ın desteğini aldı

Türkiye’de BRSHH’ın girişimiyle oluşturulmaya başlayan ‘Toplum psikiyatrisi modeli’ gittikçe önem kazanmaya başladı. Dünyada özellikle Amerika ve Avrupa’da hızla gelişen bu model, hastanın toplumdan izole edilmeyip, sosyal yeteneklerini devre dışı bırakmadan iyileşme sürecinin hızlanmasını sağlıyor. Süreç hızlandığında toplum dışına tutulmadan tedavisi gerçekleştirilen hasta, insan hakları ihlallerine tutulmadan nitelikli tedavi görebilme imkanı yakalıyor.

Müzik ve spor yapıp terapi görecekler

Sakarya Eğitim Araştırma ve Uygulama Hastanesine bağlı bir birim olarak Yazlık Belediyesi’nin eski binasında hizmete açılan Sakarya Toplum Ruh Sağlığı Merkezi ile evlerine kapatılan hastaların tedavisinde yeni bir dönem başlayacak. Hastaların tedavisini çeşitli terapi ve uğraşlarla yapılacağı merkezde bireysel terapi ve danışmanlık hizmetleri, hastalar ve aileleri için ruhsal eğitim içeren terapi gurupları, psikososyal beceri terapileri ve müzik, resim, el sanatları spor gibi uğraşı terapileri uygulanacak.