Genel SağlıkHABERLER

DUYGUSAL HAFIZA KADINDA DAHA İYİ

Evlilikte zaman zaman patlak veren ağız dalaşlarının neden erkeklerin bir kulağından girip diğerinden çıktığı anlaşıldı. ABD’de yapılan araştırmada kadınların duygusal hafızaları erkeklerinkinden daha güçlü.

Hatırlama yetenekleri güçlü

12’si kadın ve 12’si erkek toplam 24 denek üzerinde yapılan araştırmada, kadınların ‘duyguları algılama’ ve ‘hatırlama’ yeteneklerinin erkeklerinkinden daha gelişkin olduğu sonucuna varıldı.

Radikal Gazetesi’nin haberine göre’Proceedings of the National Academy of Sciences’da yayımlanan araştırma raporunu, New York Stony Brook Üniversitesi’nden yardımcı profesör Turhan Canlı kaleme aldı. Canlı “Araştırma kadınların beyninin duyguları algılama, kodlama ve hatırlama konusunda erkeklerden daha iyi organize olduğunu gösteriyor” dedi.

Araştırma sırasında bütün deneklere 100 tane fotoğraf gösterildi ve bu fotoğraflara duygusal tepki uyandırabilecek nitelikte olup olmamaları açısından birden üçe kadar puan vermeleri istendi.

Bu sırada MR testiyle deneklerin beyinlerindeki hareketler izlendi.

Ve kadın ve erkeklerin aynı fotoğrafa farklı tepkiler gösterdiği ortaya çıktı. Örneğin erkekler, tabancalı bir fotoğrafı ‘nötr’ olarak değerlendiririp iki puan verirken kadınlar aynı fotoğrafı son derece negatif bulduklarını söyledi, bu sırada beyinlerindeki aktivite de arttı. Kadınlar mezar, ağlayanlar, hatta kirli tuvalet fotoğraflarına bile ‘duygusal tepki’ verdi.

Denekler, üç hafta sonunda sürpriz bir teste davet edildi ve her birine bir grup fotoğraf daha gösterildi. Fotoğraflardan bir kısmı, deneğin daha önceki testte ‘duygusal’ bulduğu fotoğraflardı ve denekten üç saniye içinde fotoğrafı daha önce görüp görmediği soruldu. Kadınlar fotoğrafların yüzde 75’ini, erkeklerse yüzde 60’ını hatırlayabildi. Deneklerin hiçbirine ilk testte fotoğrafları hatırlamaları gerekeceği söylenmemişti.

“Derin düşünce ve bir olayı bütün detaylarıyla tekrar tekrar gözden geçirmek depresyonla yakından ilgilidir” diyen Canlı, araştırmanın kadınlarda neden daha fazla klinik depresyon vakasına rastlanıldığı sorusuna ışık tuttuğunu vurlguladı.

Turhan Canlı ve ekibinin yaptığı araştırma, Claremont McKenna Koleji Berger İş, Aile ve Çocuk Enstitüsü’nde yapılan daha önceki araştırmayı da destekledi.

Yapı değil işleyiş farkı

Enstitünün araştırmasında kadınların sadece duygusal değil, otobiyografik hafızalarının bütünüyle daha güçlü olduğu, ‘ilk buluşma’,

‘son tatil’, ‘son kavga’ gibi konuları daha canlı ayrıntılarla hatırladıkları görülmüştü.

Ancak enstitü başkanı Prof. Diane F. Halpern, “Bu araştırmalar kadınların beyinlerinin farklı olduğunu değil, farklı işlediğini gösteriyor.

Ve beynin işleyişi sürekli değişir” dedi.