Genel SağlıkHABERLER

SICAK HAVADA HEPATİT A TEHLİKESİ

İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroentoro Hepatoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Türk Karaciğer Araştırmaları Derneği Genel Sekreteri Prof. Dr. Yılmaz Çakaloğlu, yaz sıcaklarının Hepatit A’ya yakalanma riskini artırdığını söyledi.

Prof. Dr. Çakaloğlu açıklamasında, Türkiye’de yılda bin, ABD’de ise 125 -150 bin kişinin Hepatit A (HAV) enfeksiyonuna yakalandığını belirterek, çocukların pis sulardan uzak tutulması, sebze ve meyvelerin yıkanmadan yenilmemesi konusunda vatandaşları uyardı.

Hepatit A hastalığının, Hepatit A virüsünün yol açtığı akut karaciğer iltihabı olduğunu kaydeden Çakaloğlu, halk arasında sarılık olarak da bilinen hastalığın dünyadaki en yaygın enfeksiyonlardan biri olduğunu vurguladı.

Dünya nüfusunun yarıdan çocuğunun bu enfeksiyona maruz kaldığını belirten Çakaloğlu, Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde erişkin nüfusun yüzde 70 – 98’inin, Batı toplumlarında ise yüzde 20 – 50’sinin bu enfeksiyonu geçirmiş olduğunu kaydetti. Aradaki farkın sebebinin HAV’ın bulaşma yollarından kaynaklandığına dikkat çeken Çakaloğlu, “Dünyada her yıl milyonlarca insan Hepatit A olmaktadır. Temiz su ve gıda imkanlarının, yeterli hijyenik şartların bulunduğu toplumlarda HAV enfeksiyonuna daha seyrek rastlanmaktadır. Hepatit A’dan korunmanın en etkin yöntemi ise aşı yaptırmaktır” dedi.

Hastalığın bulaşma yollarına da değinen Prof. Dr. Çakaloğlu, şunları söyledi: “Hepatit A virüsünün kaynağı insandır. HAV virüsü, taşıyıcı kişilerin dışkısı ile çevreye yayılır. Bulaşma ağız yoluyla geçekleşir. Mikroplu su ve besinlerden de bu mikrop bulaşabilir. Tuvalet sonrası temizliğin ve kanalizasyon sistemlerinin yetersiz olduğu toplumlarda su kaynakları aracılığıyla da yayılabilir. Çiğ ve hafif pişmiş olarak tüketilen kabuklu deniz ürünleriyle, insan dışkısı bulunan havuz sularıyla, çiğ süt, pasta, dondurma, krema, konserveler gibi yiyecekler de mikrobun bulaşmasının diğer etkenleridir. Ayrıca kanında Hepatit A virüsü olan birinin kan vermesiyle veya doğum sırasında anneden bebeğe bulaşabilir.”