Genel SağlıkHABERLER

ŞEKER HASTALARI NASIRA DİKKAT !

Cilt Hastalıkları Uzmanı Dr. Metin Oğuz, nasır rahatsızlığı bulunan şeker hastalarının tedavi olmadıkları taktirde kangren sorunuyla karşı karışa kalabileceklerini bildirdi.

Nasır tedavisinin basit olduğunu belirten Dr. Metin Oğuz, “Ancak şeker hastalarının bu konuya dikkat etmesi gerekir. Çünkü ayaktaki kan dolaşımları zayıf olduğundan dolayı enfeksiyon kolaylıkla kangrene dönüşebilir” dedi.

Nasırın daha çok derinin aşırı sürtünmeyle karşılaştığı yerlerde ortaya çıktığını ifade eden Dr. Oğuz, “Bütün sıkı ayakkabıların ve yüksek ökçelerin nasır oluşturabilmesine karşılık, nasır en çok ayaktaki çıkıntılarda, parmaklar arasında ve topukta ortaya çıkar. Protez kullananlarda, derinin aşınması nedeniyle de nasır olabilir. Böyle durumlarda nasır oluşturan nedenin ortadan kaldırılması genellikle yeterlidir ancak bazen nasırın alınması zorunlu hale gelebilir” diye konuştu.

Dr. Oğuz, nasırın, çevresindeki normal deriye göre daha sarımsı renkte, kalın bir deri tabakası olduğunu kaydederek, “Koni biçiminde olabilir. Ayak parmakları arasındaki nasırlar ise çoğunlukla yumuşaktır. Nasırlar günün sonunda ağrı yapar, ayrıca basınçla karşılaşınca rahatsızlık verirler. Kronikleştiğinde ya da şiddetli olduğunda, çevresindeki deri kızarır ve nasır hareketsiz dururken bile çok ağrı yapar” dedi. Nasırın, rahatsızlık verdiğini ve ağrı yaptığını kaydeden Dr. Metin Oğuz, açıklamalarına şöyle devam etti:

“Çoğunlukta tehlikeli bir durum yaratmayan nasırın tek tehlikesi cerrahi müdahale sırasında enfeksiyon kapması ve iltihaplanmasıdır. Özellikle şeker hastalarının bu konuya dikkat etmesi gerekir. Ayaktaki kan dolaşımları zayıf olduğundan, enfeksiyon kolaylıkla kangrene dönüşebilir. Yeni bir ayakkabı nedeniyle oluşan tek bir nasırın giderilmesi oldukça kolaydır ve bir daha yinelemez. Büyük nasırlardan kurtulmak için, önce nedenin ortadan kaldırılması gerekir. Ayak kemikleri üzerindeki ya da parmak aralarındaki yineleyen nasırlar, düzenli bakım ister. En önemlisi düzenli ayak bakımını ihmal etmemektir.”