Genel SağlıkHABERLER

BAĞIMLILIKLA MÜCADELE KÜRESEL SORUN HALİNE GELDİ

Dünya Sağlık Örgütü kaynaklarında alkolün toplumda erişebilirliğini ve piyasasını mevzuat, politika ve programlarla düzenlemeyi amaçlayan toplum sağlığı stratejilerinin alkolün yaygın olarak kullanımını azaltan önemli araçlar olduğu belirtiliyor.

Dünyada gittikçe artan alkollü içki tüketimi sonuçları itibariyle önemli bir küresel toplum sağlığı sorunu haline geldi. Dünya Sağlık Örgütü alkollü içki tüketiminin dünyadaki yaygınlığı, bunun yol açtığı sorunlar ve alınması gereken tedbirler konusunu on yılı aşkın bir süredir gündeminde tutuyor.

Bu konu, Dünya Sağlık Örgütü Yönetim Kurulunda sürekli tartışılan konulardan biri olmaya devam ediyor.

Türkiye’nin de gündeminde “temiz hava sahası” sloganıyla anılan sigara içme yasakları ve içkiyle ilgili düzenlemeler var.

Sağlık sektörünün nabzını tutan ve kamu sağlığıyla ilgili gelişmeleri gündeme getiren Medipolitan Sağlık Grubu yayını SD (Sağlık Düşüncesi ve Tıp Dergisi) bu kez yine çok konuşulan bir konuyu mercek altına aldı: “Bağımlılık”.

2.5 milyon kişi hayatını kaybetti

İstanbul Medipol Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sabahattin Aydın, Alkolün kötü kullanımı, hem bireylerin hem de toplumun yapısını mahvettiğini söyledi. Bütünü ele alındığında alkol kullanımı ile nedensel ilişkisi bulunan 60 kadar hastalık ve sakatlığın mevcut olduğunu belirten Aydın, 2004 yılında dünyada 2.5 milyon insanın alkole bağlı nedenlerle hayatını kaybettiğini dile getirdi.

Aydın, şu anda Dünya Sağlık Örgütü’nün önderliğinde alkolün zararlı kullanımının azaltılmasına ilişkin belirlenen hedeflerin alkole dayalı hastalık yükünün azaltılmasında ve toplumların sağlığının iyileştirilmesine önemli fırsatlar sunduğunu belirterek, şu değerlendirmeyi yaptı: “Alkollü içkilerin üretimini, satışını ve servis edilmesini düzenleyecek bir mevzuatın oluşturulması, icraya konması ve denetimi, alkolün yaygınlaştırılmasına ve alkol servis yerlerinin kültürel normlarla teşvik edilmesine önemli derecede sınırlama getirecektir. Dünya Sağlık Örgütü, gençlerin alkolle aralarına mesafe koyabilmek amacıyla alkollü içki satışı ve tüketimi için yaş sınırının konmasını önermektedir. Kamuya açık yerlerde ve kamu alanlarında, resmi toplantı ve faaliyetlerde içki içilmesine düzenleme getirilmesi gerekmektedir.”

Sigara bataklığı kurutulmalı

TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Cevdet Erdöl, uyuşturucu ile mücadele etmek için sigara bataklığının kurutulması gerektiğini söyledi. Erdöl, “Uyuşturucuya başlayanların yüzde 99’u için giriş kapısı sigara. Sigara bir bataklık, uyuşturucu ise sivrisinek” dedi.

Yasaklar artırılmalıdır

Dünya Sağlık Örgütü Ulusal Tütün Kontrol Program Sorumlusu Dr. Toker Ergüder ise tütün kullanımının her yıl 5 milyondan fazla kişinin ölümüne yol açtığını söyledi. Ergüder, “Dünyada nüfusun ancak yüzde 6’sını kapsayacak şekilde yalnızca 15 ülkede sigara paketleri üzerinde resimli uyarı yasal zorunluluktur. Halen Dünya nüfusunun yüzde 5’i tütün reklam, tanıtım ve sponsorluğu konusunda kapsamlı yasakların olduğu ülkelerde yaşamaktadır. Dünyadaki çocukların yaklaşık yarısı ise tütün ürünlerinin ücretsiz olarak dağıtılmasının yasak olmadığı ülkelerde yaşamaktadır” dedi.

Ergüder, sigara fiyatının yüzde 10 artırılması yüksek gelirli ülkelerde sigara kullanımında yüzde 4, orta ve düşük gelirli ülkelerde de yüzde 8 oranında azaltabileceğini belirtti.

Türkiye ikinci sırada

Türkiye Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi (TUBİM) Başkanı Mustafa Pınarcı, bağımlılık yapıcı maddeler ve madde bağımlılığının dünyada hemen her ülkenin büyüyen bir sorunu olduğunu söyledi. 2009 yılında Türkiye’de 16 bin 59 kg eroin ele geçirildiğini belirten Pınarcı, “Türkiye, tüm dünyadaki eroin yakalamalarının yüzde 16’sı ile İran’ın ardından ikinci sırada gelmektedir” dedi.