Genel SağlıkHABERLER

SES KISIKLIĞI DEYİP GEÇMEYİN!

KBB Uzmanı Operatör Dr. Nihat Çakır, ses kısıklığının küçümsenmemesi gerektiğini ifade ederek, “Ses kısıklığı kendisi bir hastalık değil ancak başka hastalıkların belirtisidir” dedi.

Larenjit (gırtlak iltihabı), ses tellerinde nodül, kist veya polip gibi iyi huylu kitleler ile akciğer hastalıklarının ses kısıklığına neden olabileceğini belirten Dr. Nihat Çakır, “Ses teli hareketini sağlayan sinirlerin felci, gırtlak ve çevresindeki dokuların tümörleri, ses telleri çevresine gelen darbeler, psikolojik sebepler, şeker hastalığı veya sinir sistemi hastalıkları, ses kısıklığına zemin hazırlayan diğer etmenler arasında sayılabilir” diye konuştu.

Ses kısıklığı tedavisinin çeşitliliği üzerinde duran Dr. Nihat Çakır, “Kısıklığa neden olan etmenler bulunur ve tedavi ona göre belirlenir. Eğer ses kısıklığı gırtlağın kötü huylu bir tümörüne bağlıysa hasta ameliyatla tedavi edilir. Bu ameliyatta tümörün yaygınlığına göre gırtlağın bir kısmı veya tamamı çıkarılır. Ses fonksiyonu bu ameliyattan mutlaka etkilenir. Konuşma için bazı yardımcı yöntemler gerekebilir” dedi.

Dr. Çakır, ses kısıklığının olmaması veya olursa da kolay iyileşmesi için hastanın dikkat edeceği bazı noktaların bulunduğunu ifade ederek şu uyarılarda bulundu:

“Ses kısıklığında sigaranın rolü çok büyüktür. O nedenle sigara ve alkolden uzak durulmalı, uzun süre konuşmaktan kaçınılmalı, bol su içilmeli, boğaz temizleme hareketini yapmaktan kaçınılmalı.”

Mideden asit kaçağı olan hastaların akşam saatlerinde çay, kahve, kola, alkol almaması gerektiğini de vurgulayan Dr. Nihat Çakır, “Bunun dışında mideyi dolduracak kadar yemek yenmemeli, yemek yiyip hemen yatılmamalı, yüksek yastıkta uyunmamalı ve bulunduğunuz ortamın nemi, ısısı dengeli olmalı” diye konuştu.