Genel SağlıkHABERLER

SCARPİE HASTALIĞINDA YENİ UMUT

Alman bilim adamları, halk arasında deli dana diye bilinen ve insanlarda Creutzfeld Jakob hastalığının yeni bir versiyonu olarak tanımlanan beyin hastalığının tedavisinde bir gen kullanarak, farelerin ömrünü uzatmayı başardı.

İngiliz Lancet dergisinde yayınlanan rapora göre, Ludwig Maximilians Üniversitesi’nde görevli Prof. Hans Kretzschmar ve çalışma arkadaşları, ineklerdeki deli dana hastalığının (BSE) koyunlarda görülen versiyonu olan Scarpie hastalığının virüsünü farelere enjekte ettiler.

Hastalığa neden olan prion isimli protein moleküllerinin genetik materyalinin bulunmadığı ve bu nedenle bağışıklık sisteminin bu proteinlere karşı savaş açmadığı düşüncesinden yola çıkan bilim adamları, Scarpie bulaştırılmış fareleri iki gruba ayırarak, birinci grupta bulunanlara bağışıklık sistemini uyaran bir gen olarak bilinen CpG Oligodeoxynucleotide (CpG ODN) genini enjekte ettiler. CpG ODN geni enjekte edilen farelerin yaşam süresinin, diğer farelere göre, yüzde 38 oranında daha uzun olduğunu tespit eden bilim adamları, bu yöntemin insanlarda da uygulanması halinde, CJK hastalarının ömrünün uzatılabileceğini kaydettiler.

Deli dana hastalığına çok benzeyen ve sadece koyunlarda görülen Scarpie hastalığı, yaklaşık 250 yıldır biliniyor. Bu hastalık, diğer hayvan türlerine bulaşabiliyor. Scarpie hastalığından ölmüş bir koyun, sığırlar için hazırlanan yemlere katkı maddesi olarak kullanıldığında, hastalık sığırlara (BSE) ve sığırlardan da insanlara (CJK) bulaşıyor.