Genel SağlıkHABERLER

İLKYARDIMDA ŞEHİR EFSANELERİNE KULAK ASMAYIN

Birçok kişi ilkyardım uygulamaları hakkında çok şey bildiğini düşünür ancak bilinenler şehir efsanelerinden başka bir şey değildir. Hafif ya da ağır yaralanma, kırıklar ya da kalp krizi gibi çok çeşitli tehlikeli durumlarda hatta ev kazalarında bile yanlış ilkyardım uygulamaları sakat kalma, hatta ölümlere neden olabilir. Medline Acil Sağlık Hizmetleri Operasyonlar Direktörü Dr. Barış Mutluer, ilkyardımın önemini vurgularken ilkyardımda uygulanan şehir efsaneleri ve doğru ilkyardım teknikleri hakkında bilgiler veriyor…

Bilinçsiz kalp masajı kalp durmasına neden olur; Kalbin durduğu ve solunumun olmadığı durumlarda kalp masajı yapılır. Ancak kalp masajı mutlaka ilk yardımı eğitimi almış biri tarafından yapmalıdır. Yanlış yapılan kalp masajı hayat kurtarmak isterken, kişinin hayatını tehlikeye atabilir.

Kırık ve çıkıklarda ilkyardım; Kırık ve çıkıklarda yapılabilecek en büyük yanlış hastayı hareket ettirmek olur. Özellikle yaralanma, hastanın omurgasında ise kesinlikle hareket ettirilmemelidir. Yaralanmalarda çıkıntı olmamış ve kemiklerde şekil bozukluğu yoksa burkulma ya da kırık olduğunu anlamak zor olabilir, yine de hastayı kımıldatmamak gereklidir. Eğer kemik ucu dışarıda ise steril bez ile yarayı kapatmalı ve en kısa sürede hasta mümkün olduğunca az hareket ettirilerek sağlık merkezine ulaştırılmalıdır.

Yanıklarda ilkyardım; Yanıklar en sık rastlanan ev kazalarındandır. Halk arasında yanan bölgeye yağ, diş macunu veya yoğurt koymanın ağrıyı alacağı yönünde bir inanış olmasına rağmen bu tarz uygulamalar yanığın daha kötü bir hale gelmesine neden olur. Doğru uygulama, yanan bölgeye buz kompresi uygulanmasıdır. Eğer yanan yer yüz gibi vücudun hassas bir bölgesi ise ya da yanık derecesi oldukça yüksek ise vakit kaybetmeden acil servise gidilmelidir.

Aniden meydana gelen burun kanamasında; Aniden meydana gelen burun kanamasında baş öne doğru mu yoksa arkaya doğru mu yaslanmalıdır? Burun kanaması her zaman acil bir durumun habercisi olmasa da burun kanamasına karşı uygulanan birbirinden farklı şehir efsanesi vardır. En yaygın yapılan hata, burun kanamasında başın arkaya doğru yatırılmasıdır. Bu şekilde kanamanın duracağı düşünülse de, kanın genize dolması tehlikesi yaratacağından, bu uygulama oldukça tehlikelidir. Burun kanamasında doğru uygulama burun kanatlarının 10 dakika boyunca sıkılı tutulması ve eğer kanama durmuyorsa en yakın sağlık kuruluşuna gidilmesidir.

Boğaza bir şey takılırsa; Yemek yerken boğaza takılan herhangi bir cisim solumun yollarını tıkayabilir. Bu durumda ilk akla gelen sırtına vurarak kişinin soluk almasını sağlamaktır. Aslında sırta vurma ve karından itme gibi müdahaleler, tıkanmayı daha da artırır. Yapılması gereken kazazedeyi bir elle göğsünden destekleyerek, öne eğmek ve kürek kemiklerinin arasından 5 kez sert bir şekilde vurmaktır.

İlk yardımda amaç sağlık görevlilerinin yardımı sağlanıncaya kadar, kazazedenin hayatının kurtarılması ya da durumunun kötüye gitmesini önleyebilmek amacı ile olay yerinde, mevcut araç ve gereçlerle yapılan ilaçsız uygulama olmalıdır.