Genel SağlıkHABERLER

ESTETİK VAJİNA AMELİYATLARİNA OLAN TALEP ARTİYOR!

Refah düzeyinin artmasi, iletisim ve tip teknolojilerinin gelismesi ameliyat ve ameliyat sonrasi ile ilgili sorunlarin azalmasi, dünyada estetik ameliyatlarin giderek artmasina neden olmustur. Genital organlarla ilgili estetik ameliyatlar da bu baglamda giderek artmaktadir. KadiköySifa Atasehir Hastanesi Kadin Hastaliklari ve Dogum Uzmani Prof. Dr. Fuat Demirci kadinlarda yapilan estetik vajina ameliyatlari hakkinda bilgi veriyor!

Vajinanin estetik ameliyatlari siklikla dogum sonrasi vajina girisinde yirtik ya da istenmeyen izleri kaldirmak, genisleyen vajinayi eski haline getirmek için kullanilmaktadir. Ayrica bazi dogumlardan sonra, vajinanin ön duvariyla komsu olan idrar torbasi sarkmakta ve kadinlar buna bagli olarak idrar kaçirmaktadirlar. Vajina arkasinda bulunan kalinbagirsagin son kismi vajinaya dogru sarkmakta ve bu da kabizlik ve büyük abdestle iliskili sorunlara neden olmaktadir. Bütün bu sorunlar hem fiziksel olarak cinsel fonksiyon bozuklugu, hem de psikolojik sorunlar yaratmaktadir. Kendi genital organ görünümünden ya da fonksiyonundan memnuniyetsizlik kadinlarda ciddi sorunlari da beraberinde getirmektedir.

Vajina girisinde ve vajinada bu tip sorunlari olmayan ama genital organlarinin dis görüntüsünden hosnut olmayan kadinlarda da estetik ameliyat istegi giderek artmaktadir.

Tüm bu nedenlerden dolayi, vajina estetigi jinekolojik cerrahide kendine yer bulmus, pelvis taban hastaliklari ile ilgilenen yan dal olan ürojinekoloji toplantilarinda vajina estetigi tartisilan yeni konular arasina girmistir.

Kadin genital organlarina yönelik plastik ameliyatlar fonksiyonel ve estetik olmak üzere iki amaca yönelik yapilir.

Fonksiyonel Ameliyatlar

Doguma bagli olarak vajina ön duvari ya da arka duvari veya ikisi birlikte genislemekte, bazen vajinadan disari çikabilmektedir. Ayrica bazi hastalarda normal dogum sonrasi vajiada sarkma olmadan genisleme olmakta, kendileri ve esleri bu durumdan rahatsiz olmaktadir. Bazi kadinlarda ise, vajina dogumsal olarak genis olabilmektedir ve bu durum cinsel iliskide sorunlara neden olabilmektedir. Vajina genislik açisindan kisisel farklilik göstermekle beraber, genellikle dogum yapmamis bir kadinda iki parmagin girimine müsaittir. Vajinada arka ve ön duvarda mevcut katlantilar genislemeyi artirir. Vajina boyu ise ortalama 8 cm kadardir. Vajina enlemesine, mevcut birçok katlanti olmasi sayesinde uyarilma esnasinda 15 – 16 cm uzunlugunda olabilmektedir. Asagidaki durumlarda vajinada genislemeler olmaktadir;

– Dogum sayisinin fazla olmasi,
– Zor dogum yapilmis olmasi,
– Dogumda yirtilmalar olmasi ve uygun teknikle dikilmemesi,
– Dogum sonrasi dikislerde açilma olmasi,
– Yasin ilerlemesi ile beraber, vajinada elastikiyet kaybi olmasi,
– Iri bebek dogurma,
– Bazi kadinlarda yapisal olarak vajina büyük olabilir.

Bu tip genislemelerde hasta çok iyi degerlendirilmeli ve nedene yönelik tedavi yapilmalidir. Hafif vakalarda fizik tedavi yöntemleri (Kegel egzersizleri, elektrik stimülasyonu, manyetik sandalye) gibi konservatif yöntemler kullanilmalidir. Gerçekten genislemis ve konservatif tedaviden yarar görmeyecek olan kadinlarda ameliyat yapilmalidir. Vajinadaki bu genislemeye siklikla asagidaki durumlardan biri ya da birkaçi eslik edebilir.

– Idrar kaçirma
– Gaz ve büyük abdest kaçirma
– Idrar torbasi ve rahim sarkmasi
– Vajinadan iliski sirasinda ya da yürürken ses gelmesi

Bu sikayetlerin biri ya da birkaçi varsa ayni seansta yeni tip (basari oranlari yüksek) ameliyatlarla düzeltilmektedir. Bu ameliyatlarin bazilarinda lokal anestezi kullanilmakta ve hastanin hastanede yatmasina gerek kalmamaktadir. Bu ameliyatlar için hekim seçimi iyi yapilmalidir. Hekimin özellikle pelvis taban ve vajinal cerrahi konusunda bilgi ve deneyimi yeterli olmalidir. Bilinmelidir ki ilk ameliyat en etkili ameliyattir. Eger, ikinci, üçüncü kez ameliyat yapilirsa basari ve memnuniyet orani düsmektedir. Maalesef, hastalarimizin önemli kismini daha önce basarisiz ameliyat geçirmis hastalar olusturmaktadir.

Vajinayi daraltmak için yapilan bazi ameliyatlarda daralma fazla olmakta ve iliskiyi mümkün kilmamaktadir. Bu durumda da vajinayi genisletme ameliyatlari yapmaktayiz.

Estetik Ameliyatlar

Estetik ameliyatlar genellikle lokal anesteziyle yapilmakta ve yarim saat ile bir saat arasinda sürmektedir.

Nedbe Dokusu ve izin düzeltilmesi : Dogum sirasinda kesilen ve dikilen ya da dikilmeyen yirtik alanlarda nedbe dokusu ya da iz kalmaktadir. Bunlar hem görüntüyü bozmakta, hem de agri ve cinsel sorunlar olusturabilmektedir. Küçük bir ameliyatla bu dokular çikarilip, iz ve reaksiyon olusturmayacak dikisler kullanilarak vajina girisi eski haline getirilir.

Klitoropeksi : Klitorisin üzerindeki derinin klitorisi gizlemesi nedeniyle, uyarilamamaya bagli orgazm problemi olan kadinlarda da bu deri ameliyatla alinmakta, klitoris ortaya çikarilmakta ve kadinin sorunu ortadan kaldirilmaktadir.

Labiaplasti : Kadinlarda iç dudaklarin asiri büyük olmasi en sik karsilastigimiz estetik ameliyat nedenlerinden biridir. Iç dudaklari büyük olan kadinlar dar pantalonlar ve mayo giyememekte ve cinsel iliskide zorlukla karsilasmaktadirlar. Ayrica bisiklete ve ata binerken agri hissetmekte, idrar ve adetle ilgili hijyenik problemler yasamaktadirlar. Normalde iç dudaklarin görevi vajinayi kapatmak, yabanci cisim ve mikroorganizamalarin girmesini engellemek ve iliski sirasinda kayganlasmayi saglamaktir. Bazi kadinlarda da vajina girisinde sarkan iç dudaklarin görüntüsünden rahatsiz olmaktadirlar. Iç dudaklarin küçültülmesi küçük ve risksiz bir ameliyat ile yapilmaktadir. Günübirlik cerrahi müdahale ile önceden belirlenen fazla doku fonksiyonlarini bozmayacak sekilde kesilip alinir ve iz kalmayacak sekilde dikilir.

Benzer sekilde iç dudaklarin birinin digerinden farkli büyüklükte olmasi hem psikolojk, hem de fonksiyonel olarak cinsel hayati olumsuz etkileyebilir ve labiaplasti gerekli olabilir.

Pubis ya da büyük dudaklara yag enjeksiyonu : Bazi kadinlarda zayif olmaya ya da yaslanmaya bagli olarak dis dudaklarin yag dokusu incelir ve azalir. Bu durum özellikle, mons pubis ismi verilen iki kasigin arasinda ve vajinanin üzerindeki killi bölgede kendini gösterir. Ayni sekilde dis dudaklarda degisik nedenlere bagli olarak incelme görülebilir. Bu gibi durumlarda kisinin degisik bölgelerinden bir miktar yag dokusu alinip bu alanlara enjekte edilerek dis görünüm düzeltilir.

Pubis ya da büyük dudaklarda yag dokusunu azaltma : Bazi kadinlarda ya yapisal ya da kilo almaya bagli olarak bu bölgelerde fazla miktarda yag bulunmaktadir. Bazi kilolu kadinlar kilo verdikten sonra bu bölgedeki yag dokusu kalmaktadir. Bu yag dokusu da lokal anestezi altinda alinarak buradaki görünüm eski haline getirilebilir.

Bu tip operasyonlar konuyla ilgili özel egitim, birikim ve beceri gerektirmektedir. Bu tip ameliyatlar ihtisas sirasinda ögretilmemektedir. En önemli ameliyat ilk ameliyattir ve hekimin iyi seçilmesi gerekir.