Genel SağlıkHABERLER

AMBALAJLI POŞET ÇAYLARI GÜVENLE TÜKETEBİLİRSİNİZ

Ülkemizde poşet çayların kullanımı hızla artarken, sağlık açısından ortaya çıkabilecek riskler de daha çok dikkate alınmaya başlandı. Poşeti oluşturan ambalaj malzemesinin niteliği, içeriği tercih edilen özellikler arasındadır. Yeditepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmakognozi ve Fitoterapi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Erdem Yeşilada, açıkta satılan bitkisel ürünleri yeterince iyi tanımadığımız için yanlış bitki satın alma ihtimalinin yüksek olduğunu ve buna bağlı olarak beklenilen yararı sağlayamadığı ve hatta sağlığımız için zararlı etkilere yol açabildiğini belirtiyor. Yeşilada, bu yüzden güvenilir firmalar tarafından üretilen ambalajlı poşet çayları tercih etmemiz gerektiğini ifade ediyor. Ayrıca ambalajlı poşet çayların depolama koşullarının, gıda güvenliği sistemlerine uygun olduğunu, hammaddelerin üretime geçmeden önce birçok analizden geçirilerek özel olarak formüle edildiğini, etkilerinin daha sağlıklı olduğunu ve güvenle tüketilebileceğini söylüyor.

Açıkta satılan bitkilerin bir standardı yoktur. Bu konuda yeterli bilgisi olmayan kişilerce çevreden toplanmış olabilirler. Herhangi bir analizden geçirilmeden satışa sunulurlar. Bu şekilde toplanan bitkilerden herhangi bir bilimsel değerlendirme yapılmadan gelişigüzel bir şekilde hazırlanan karışım çayların sağlığa yarardan ziyade zarar verebileceğini gözardı etmemek gerekir. Genel prensip olarak, bitkilerin içerisindeki etkili bileşiklerin bozulmaması için çay hazırlanırken bitkilerin doğrudan kaynatılmasından kaçınılır. Tükettiğimiz tüm gıdalar gibi çayların da kullanım miktarı ve doğru şekilde kullanımı yararları bakımından son derece önemlidir. İnsan yaşamının vazgeçilmezi olan suyun bile aşırı miktarda tüketilmesi vücutta bazı rahatsızlıklara neden olabilmektedir.

Bitkilerin sağlıklı özelliklerinden faydalanabilmek için bazı kötü tatların ve kokuların giderilmesi gerekebilir. Güvenilir firmalar, bazen etkiyi, bazen de tadı ve kokuyu desteklemek için her biri kendine özgü formülasyonlar geliştirmektedir. Her poşette aynı lezzeti ve sağlığı bulabilirsiniz. Poşet çayların hazırlanması son derece kolay ve pratiktir. Uygun büyüklükte kesildikleri için etkili bileşiklerin suya geçişi özellikle uçucu yağ içeren bitkiler için daha kolaydır.

Her bitki doğal yapısına göre farklı özellikler taşır. Bazıları fazla demlendiği takdirde acılaşır, bazıları da suda fazla bekletildiğinde şişer. Markalı ürünlerin ise her bitkinin özelliğine göre farklı miktarlarda poşetlenerek istenilen tatta olması sağlanır. Ambalajlı ürünlerin güvenilirliğinde her zaman doğru bitkiye ulaşabilirsiniz.