Genel SağlıkHABERLER

TÜRKİYE’DE KOLON KANSERİ HASTALARI TEDAVİYE GEÇ KALIYOR

Sanofi-aventis’in desteğiyle Türk Onkoloji Grubu tarafından gerçekleştirilen KOLON-TÜRK Çalışması’nın sonuçları ABD’de Amerikan Klinik Onkoloji Derneği ASCO’nun Gastointestinal Kongresi’nde açıklandı. Hastaların üçte biri, kolon kanserinin habercisi olan dışkılama alışkanlığında değişiklik, karında şişkinlik ve ağrı gibi şikayetleri önemsemiyor. Çalışmanın koordinatörlerinden Prof. Dr. Faruk Aykan, “Bu çalışma ile Türkiye’nin ‘kolon kanseri haritası’ çıkarıldı. Çalışmaya göre her iki kanser de erkeklerde daha sık görülüyor”, Prof. Dr. Gökhan Demir, ”Hastaları üçte birini ameliyat edilemeyecek kadar geç dönemde yakalıyoruz” dedi.

Sanofi-aventis tarafından desteklenen, Türk Onkoloji Grubu tarafından gerçekleştirilen KOLON-TÜRK Çalışması’nın sonuçları ABD’de Amerikan Klinik Onkoloji Derneği ASCO’nun Gastointestinal Kongresi’nde, poster çalışması olarak sunuldu. 21 merkezde, 968 hastanın gönüllü olarak katılımıyla Ekim 2008-Ekim 2009 tarihleri arasında yürütülen kayıt çalışmasında hastaların sigara, alkol, beslenme alışkanları, yaşam koşulları, hastalıkları ve aile öyküsü incelendi.

Amerikan Klinik Onkoloji Derneği ASCO’nun Gastrointestinal Kongresi’nde poster sunumunu gerçekleştiren İstanbul Tıp Fakültesi Onkoloji Enstitüsü’nden Prof. Dr. Faruk Aykan, “Türkiye’de 7 bölgeden, 21 merkeze başvuran 968 kolon (kalın bağırsak)-rektum (kalın bağırsağın son 15 santimetrelik kısmı) kanseri vakasıyla, ‘kolon kanseri haritası’ çıkarıldı. Ülkenin ilk ve en büyük kolon kanseri kayıt çalışmasına göre, her iki kanser de erkeklerde daha çok görülüyor” dedi.

ERKEKLERDE DAHA SIK GÖRÜLÜYOR

Prof. Dr. Faruk Aykan, araştırmada tıp dünyasını şaşırtan sonuçlar ortaya çıktığına dikkat çekti: “Araştırmaya göre, kolon-rektum kanseri vakalarının yüzde 61’i erkek, yüzde 39’uysa kadın. Bu veri hekimleri şaşırttı. Literatür bilgilerine göre; kolon kanseri kadınlarda (5 erkeğe karşılık 6 kadın), rektum kanseriyse erkeklerde (5 erkeğe karşılık 4 kadın) daha sık görülüyor. Erkeklerin aleyhine olan bu durumun sigaradan kaynaklanıyor olabileceği tahmin ediliyor. Bölgelere göre bakıldığında da sürprizler var. Örneğin Karadeniz bölgesinde her iki kanser eşit sıklıkta görülürken, Doğu Anadolu’da rektum kanseri yüzde 55, kolonsa yüzde 45 oranında. Kesin bir yargı için erken, ileri araştırmalar yapılmalıdır.”

KIRMIZI ET TÜKETİMİ RİSKİ ARTIRIYOR

Beslenme tarzının kolon-rektum kanseriyle ilişkisi olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Faruk Aykan, “Araştırmada genel olarak kabul edilen risk faktörü kırmızı et tüketimi, Doğu Anadolu Bölgesi’nde anlamlı olarak yüksek. Tüm bölgelerde alkol, sebze ve meyve tüketimi açısından bir fark bulunamadı. Rektum kanseri grubunda sigara içenlerin oranı biraz daha fazla olduğu ortaya çıktı” diye konuştu.

HASTALAR BELİRTİLERİ ÖNEMSEMİYOR

Çalışmanın sonuçlarına göre; hastaların yüzde 15’i bir yıl bekledikten sonra doktora gidiyor. Bilim Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Prof. Dr. Gökhan Demir, hastaların belirtileri dikkate almadığını belirterek “Hastaların yüzde 46’sının hastalık belirtileri baş gösterdikten sonra doktora başvurmak için dört aydan fazla beklediği ortaya çıktı. Dışkılama alışkanlığında değişiklik, karında şişkinlik ve ağrı, büyük abdestten kan gelmesi gibi belirtiler hemoroid ve strese bağlanarak doktorlara başvurulmuyor. Bu belirtiler kolon bağırsak kanseri habercisi de olabilir. Hastaların üçte birini ameliyat edilemeyecek, geç dönemde yakalıyoruz. Halbuki erken tanıda tamamen iyileşmek mümkün. Türkiye’de kolonoskopi gibi kanser tarama programları maalesef yeterince yaygın değil” diyor.