Genel SağlıkHABERLER

BOTOX TEDAVİSİ

Gülme, öfke, endişe gibi durumlarda oluşan mimiklerimiz yaş ile birlikte derinleşerek belirginleşir. Böylece göz çevresinde kaz ayağı dediğimiz çizgilenmelere, kaş arasında ve alında derin kırışıklıklara neden olurlar. Bu da bazı kişilerde estetik sorununa yol açar.

Ayrıca V.ve VII. siniri uyaran patolojiler, keratokonjonktivit , facial paralizi ( yüz felci ) gibi hastalıklar, göz çevresinde seğirmeler, istemsiz kasılmalar ( blefarospazm ) oluşturmaktadır. Hastada istemsiz göz kırpmaya neden olan bu durum kişileri çok rahatsız eder. Bazen günler, aylar sürebilir hatta kalıcı hale gelebilir.

Gerek bu hastalıklarda, gerekse estetik olarak kırışıklıkların giderilmesinde

Botulinum toksin ( Botox ) enjeksiyonundan yararlanmaktayız. Botox, kasta geçici olarak felç oluşturup kasılmayı engelleyerek etki etmektedir. Estetik amaçlı Botox uygulaması muayenehane şartlarında çok küçük ve ince bir iğne olan insülin iğnesiyle yapılmaktadır. Deneyimli okuloplastik doktorları tarafından göz çevresine, alına ve kaş arasına önceden belirlenen noktalara gerekli dozlarda uygulanmaktadır. Uygulama 5-10 dk sürmektedir.İlacın etki süresi vakaya göre 4-6 ay arasında değişmekte olup, istendiğinde tekrarlanabilir. Tekrarlayan enjeksiyon aralıkları zamanla 8-10 aya uzamaktadır.

Hastalıklarda tedavi amacıyla da anormal uyarı alan kas bölgeleri tespit edilip gerekli dozajda uygulanarak seyirmeler ve kasılmalar engellenmiş olur. Etki 3-4 günde ortaya çıkar,

1 hafta sonraki kontrolde gerek duyulursa ek enjeksiyonlar yapılabilir. Bazen geçici olarak enjeksiyon yerlerinde morarma, göz kapağında düşme gibi yan etkiler ortaya çıkabilir. Tedavinin deneyimli okuloplastik cerrahları tarafından uygulanması bu yan etkilerin görülme olasılığını düşürmektedir.

Op. Dr. Melek KIRCALI
Göz Nurunu Koruma Vakfı
Bayrampaşa Göz Hastanesi