Genel SağlıkHABERLER

BEYAZ EKMEKTE KANSER TEHLİKESİ

Kar gibi bembeyaz ekmekler, sofralarımızın baştacı. Ancak ekmeğin bu kadar beyaz olmasını sağlayan madde benzol peroksit. Un üreticileri, kanserojen etkisi nedeniyle ülkemizde de yasaklanmasını istedi.

AB ülkelerinde kullanımı yasak

Kanserojen etkisi nedeniyle tüm AB ülkelerinde kullanımı yasak olan benzol peroksit, ülkemizde ekmek yapımında kullanılan unların beyazlatılmasında yoğun olarak kullanılıyor.

Benzol peroksit kullanımının hem sağlık açısından son derece tehlikeli, hem de rekabet açısından büyük haksızlık yarattığını belirten un üreticileri, maddeyle ilgili olarak bilimsel bir rapor hazırlatmaya başladı. Raporu, Sağlık Bakanlığ’na ve Koruma Kontrol Genel Müdürlüğü’ne ulaştıracak olan üreticiler, en sağlıklı unun kepekli un olduğunu belirtti.

Has Un Fabrikası Üretim Müdürü Osman Aytav, kanserojen olduğu gerekçesiyle AB ülkelerinde kullanımı yasak olan ve unda beyazlamayı sağlayan benzol peroksit maddesinin, Türkiye’de de kullanımdan kaldırılması gerektiğini söyledi. Un Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu üyesi Oğuz Kırtız da, dernek olarak amaçlarının un kodeksine bu maddenin ismini yasaklı olarak yazdırmak olduğunu kaydetti. İTÜ Gıda Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hikmet Boyacıoğlu da, yapılan deneylerde potasyum bromatın ‘kanserojen’ olduğunun kanıtlandığını bildirdi.