Genel SağlıkHABERLER

AŞKINIZ TARTIDA AĞIRLIK YAPMASIN…

Aşık olan bir kadın, yemeden içmeden kesilirken, sevgilisinden ayrılmış bir kadın ise soluğu buzdolabının önünde alıyor. Her iki durumda beslenmemizi ciddi anlamda etkileyen iki önemli durum. Tutarlı Diyet Gizem Tutar hem önemli bir diyetisyen hem de yaşam koçu olarak kadınlara önemli açıklamalar yapıyor, aşkınızı ve kilolarınızı dengede tutmanız için birkaç tiyo veriyor. Aşıkken tek çeşit beslenmekten kaçının, bitki çaylarının gücünden faydalanın, tam tahılları ve kuru baklagilleri sofradan eksik etmeyin ve somonun mutluluk gücü ile kendinize gelin. Sevgilimden ayrıldım diye buzdolabının önüne kamp kurmak yerine; egzersiz yapın, arkadaşlarınızı arayın, 100 kaloriyi geçmeyen tam tahıl barlarını tüketin, tarçın tatlı isteğini giderir içeceklerinize ekleyin ve buzdolabı ile vedalaşmak için 3-4 saatten uzun aç kalmayın.

Kadınların erkeklere göre daha duygusal oldukları bilinen bir gerçek. Duygusal olmaları sebebi ile yaşamları ve yaşamlarının önemli bir parçası olan beslenme düzenleri de duygularından bir o kadar etkileniyor. Örneğin âşık olan bir kadın, yemeden içmeden kesilirken, sevgilisinden ayrılmış bir kadın soluğu buzdolabının önünde alıyor. Hatta bazı kadınlar 3 dilim çikolatalı kekten veya 1 paket çikolatadan sonra kendilerine geliyorlar. Aslında bu durum bize duygularımızın beslenmemizi ciddi anlamda etkileyebileceğini de göstermiş oluyor.

Bilimde bu duruma duygusal yeme bozukluğu adı verilir. Aynı zamanda bu durum tıkanırcasına yeme sendromu adı verilen, adeta tıka basa çok kısa sürede aşırı miktarda besin tüketimi durumu ile birlikte de kendini gösterebilir. Duygusal yeme bozukluğu, baş edilemeyen stres, aşk, üzüntü ve keder gibi duygularla birlikte seyredebilir. Burada yaşanan açlık değil, üstesinden gelinemeyen duygulardır.

Aşk, birçok kadında başlangıçta kısa süreli bir iştahsızlık yaparken, sonrasında eğer problemli bir ilişkinin içindeyse kadın duygusal yeme atakları geçirmeye başlayabilir. Duygusal yeme ataklarında, genelde kişinin arzu ettiği besinler yüksek karbonhidrat içeren şekerli ve unlu, çikolata, pasta, kek gibi yiyecekler olur. Genelde duygusal yeme atağı sonlandığında kişinin hissettiği duygu vicdan azabı olmaktadır.

Eğer âşıksanız, kendinizi heyecanlı ve içi içine sığmaz hissediyor ve iştahınız kesiliyor ise; sağlığınızın olumsuz etkilenmemesi ve daha dingin ve huzurlu hissedebilmek için;

– İştahsızsanız… En azından dört ana besin grubu olan süt ve süt ürünleri, et çeşitleri ve sebze-meyve ve tahıl grubu besinlerden azar azar ve sık aralıklarla tüketmelisiniz. Tek çeşit beslenmekten kaçınmalısınız.

– Bitki çaylarının gücünden yararlanın… Melisa çayı, Sarı Kantaron ve papatya çayı gibi sakinleşmenize yardımcı olacak bitkisel çayları tüketerek kendinizi daha dingin hissedebilirsiniz.

– Tam tahılları ve kuru baklagilleri sofranızdan eksik etmeyin… Tam tahıllı ekmeklerde ve bezelye, barbunya, nohut gibi kuru baklagillerde yüksek oranda bulunan B vitaminlerinin sinir sisteminiz açısından önemli olduğunu unutmayın. B vitamini yetersizliği olan kişilerde, depresyona daha sık rastlandığı bilimsel bir gerçektir.

– Somon tüketin… Somon balığının içerisinde yer alan omega-3 yağ asitleri, daha mutlu hissetmenize yardımcı olacaktır.

Eğer üzüntü, stres veya keder sebebi ile iştahınızın açıldığını hissediyor, tokken bile atıştırıyor, sebepsiz bir şekilde kendinizi buzdolabının önünde buluyorsanız;

– Farkına varın… Yeme ihtiyacınızın aslında açlıkla ilgili olmadığının farkına varmalı ve hangi duygunuzun sizi buzdolabının önüne çektiğini kendinize itiraf etmelisiniz.

– Nefes egzersizi yapın… Sessiz bir alanda nefes egzersizi yapıp, aslında yedikten sonra kendinizi daha mutsuz hissedeceğinizi kendinize söyleyerek kişisel telkin yapın.

– En sevdiğiniz arkadaşınızı arayın… Kafanızdaki yeme güdüsünü dağıtmak adına yakın bir arkadaşınızı arayarak başka konulardan sohbet edin.

– Kısa bir yürüyüşe çıkın… Evden çıkmak düşüncelerinizi dağıtmaya yardımcı olacaktır.

– Tatlı isteğinizi masum seçenekler ile durdurun… Bir kupa sıcak çikolata veya sahlep içmek ya da bir adedi 100 kaloriyi geçmeyen tam tahıl barlarını tüketerek kendinizi durdurun.

– Tarçın kullanın… Bilimsel çalışmalar, tarçının tatlı isteğini azaltmaya yardımcı olabileceğini göstermiştir. Bitki çaylarınızı içerken içinde kabuk tarçın bekleterek ya da sütünüze veya yoğurdunuza 1 silme çay kaşığı toz tarçın ilave ederek sizde tarçının bu olumlu etkisinden faydalanabilirsiniz.

– Gün içerisinde öğün atlamayın… Gün içerisinde 3 saatten uzun aç kalmanız, kan şekeri dengenizi bozacağından ötürü kendinizi buzdolabının önünde bulma ihtimaliniz artar. Bu nedenle az ve sık beslenmeye ve günde 3-4 saatten uzun aç kalmamaya özen göstermelisiniz.