Genel SağlıkHABERLER

TÜRKİYENİN PROSTAT KANSERİ HARİTASI ÇIKARILDI

Türk erkeği prostat kanserini yakın takibe aldı. Bilinçlenen Türk erkeği daha sık doktora gittiği için hastalık erken evrede teşhis ediliyor.

Üroonkoloji Derneği’nin projelendirdiği, Sağlık Bakanlığı Kanser Kayıt Dairesi’nin desteklediği ve sanofi-aventis firmasının sponsorluğunu yaptığı PROSTATTÜRK Çalışması ile Türkiye’nin prostat haritası çıkarıldı.

Prof. Dr. Ferruh Zorlu, “Türkiye’de prostat kanseri Orta Avrupa ve Akdeniz ülkelerine yakın bir oranda görülüyor, daha önceki veriler Türkiye’deki prostat kanserinin daha az olduğu yönündeydi. Erkeklerin prostat kanseri hakkında bilinçlenmesi, hekimlerin daha sık gerekli tetkikleri yaptırması sonucu hastalık daha erken teşhis ediliyor” dedi.

Üroonkoloji Derneği’nin projelendirdiği, Sağlık Bakanlığı Kanser Kayıt Dairesi’nin desteklediği, sanofi-aventis firmasının sponsorluğunu yaptığı PROSTATTÜRK Çalışması ile Türkiye’nin prostat haritası çıkarıldı. Bu yıl ikincisi düzenlenen Disiplinlerarası Üroonkoloji Toplantısı’nda PROSTATTÜRK Çalışması’nın sonuçları açıklandı. PROSTATTÜRK Çalışması sonuçlarını açıklayan Proje Koordinatörü Dr. Ferruh Zorlu, “Bu çalışma ile Türkiye’nin prostat kanseri haritasını çıkardık. Türkiye’de prostat kanseri Orta Avrupa ve Akdeniz ülkelerine yakın bir oranda görülüyor. Daha önceki veriler Türkiye’deki prostat kanserinin daha az olduğu yönündeydi. Erkeklerin prostat kanseri hakkında bilinçlenmesi, hekimlerin daha sık PSA bakması ve prostat kontrolleri erken tanı oranlarını arttırdı. Hastalık daha belirgin hale gelmeden, 2.5 ila 12 yıl arasında erken teşhis edilebiliyor ve iyileştirici tedavi imkanları hastalara sunuluyor” dedi.

İstanbul ve Ankara’da sık görülüyor

İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Trabzon, Edirne, Kayseri, Gaziantep, Erzurum, Malatya, Eskişehir, Zonguldak’ta yürütülen PROSTATTÜRK Çalışması’na 4150 hasta katıldı. Çalışma sonuçlarına göre prostat kanserinin en sık İstanbul ve Ankara’da görüldüğünü belirten Dr. Ferruh Zorlu, sözlerini şöyle sürdürdü: ”Prostat kanserinin erken teşhisinde ilk adım olan PSA (Prostat Spesifik Antijen) testinin sıklıkla bakıldığı üniversite, eğitim-araştırma hastanelerinin yoğun olduğu bölgelerde prostat kanseri daha sık teşhis edilmektedir. Ankara ve İstanbul’da yaşayanlarda bu oran 100 binde 40’ı geçmektedir. En az ise 100 binde 17.7 oranıyla Edirne’de görülüyor. Adana’da ise 33.8 ile Türkiye ortalamasına (35/100 000) yakın prostat kanseri görülüyor » dedi.

Prostat kanseri en sık Amerika’da en az Çin’de…

Prof. Dr. Ferruh Zorlu, prostat kanserinin dünyada en sık Amerika’da görüldüğünü belirterek “Doğu ülkelerine doğru gidildikçe görülme sıklığı azalıyor. Türkiye’de bir yılda 100 bin erkeğin 35’ine prostat kanseri tanısı konuluyor. Bu oran Amerika verilerine göre 100 binde 157, Norveç’te 76, İsveç’te 84.6, İspanya’da 56, İsrail’de 50, Japonya’da 20, Çin’de 15” dedi.

Robotlar ameliyata girince kanama azaldı

Cerrahi tekniklerin ilerlemesi ile daha küçük kesilerle ve kısa sürede prostat kanseri ameliyatlarının yapıldığına dikkat çeken Zorlu, tedavideki gelişmeler hakkında şöyle bilgi verdi: ”Robot sayesinde daha az kan kaybıyla ameliyat yapılmaktadır. Radyoterapi tekniklerindeki gelişmelerle tedavi başarıları artarken yan etki oranları azaldı. Riskli hastalarda radyoterapi ile beraber hormon kullanımı hastalığın tekrarlama oranlarını azaltarak yaşamı uzatmaktadır. Hastalığın ileri aşamasında ise yeni geliştirilen kemoterapi ajanları hastaların hem yaşam kalitesini arttırmakta hem de yaşam süresinin uzamasını sağlıyor.”