Genel SağlıkHABERLER

ÖĞRETMENLERIMIZI, EN ÇOK SES BOZUKLUKLARI ZORLUYOR!

Bizi ilkokul sıralarından itibaren hayata hazırlayan öĞretmenlerimiz ne tür saĞlık sorunlarıyla karşı karşıya kalıyor?

Her gün saatler boyunca konuşmak durumunda kalan öĞretmenlerin sıkça karşılaştıĞı ses bozukluklarının nedenlerini Anadolu SaĞlık Merkezi Kulak Burun BoĞaz Uzmanı Dr. Murat şirin anlattı.

ÖĞretmenler Günü nedeniyle her yıl bir kez daha hatırladıĞımız ve deĞerinin farkına vardıĞımız öĞretmenlerimiz, işleri gereĞi çeşitli saĞlık sorunları yaşıyorlar. Uzun saatler boyunca konuşmak durumda kalan öĞretmenlerimizin yaşadıĞı ses telleri iltihaplanması ve ses kısıklıĞı gibi rahatsızlıkların nedenlerini Anadolu SaĞlık Merkezi Kulak Burun BoĞaz Uzmanı Dr. Murat şirin anlattı. Dr. Murat şirin, öĞretmenlerin yaşadıĞı bu sıkıntının uzun süre yüksek sesle konuşmak ve sesi kötü kullanmaktan kaynaklandıĞını belirtti.

KBB Uzmanı Dr. Murat şirin ”En önemli iletişim aracımız olan ses tellerinde zaman içinde gelişebilecek sorunlar, ses kalitesinde bozukluklara neden olmaktadır” dedi.

Ses bozukluklarının en sık nedeninin larenjit adı verilen ses teli iltihapları olduĞunu söyleyen Anadolu SaĞlık Merkezi Kulak Burun BoĞaz Uzmanı Dr. Murat şirin sözlerine “Akut larenjit dediĞimiz ses iltihaplanmaları, üst solunum yolu enfeksiyonları sırasında ortaya çıkan bir enfeksiyon hali olabileceĞi gibi, ses tellerinin aşırı yüksek sesle konuşmak ve baĞırmak gibi kötü kullanımı sonucunda ortaya çıkabilecek ödem hali de olabilir” diyerek devam etti.

Sesin kötü kullanımının uzun sürmesi halinde ses tellerinde nodül ve polip gibi kitlelerin de gelişebileceĞini ekleyen Dr. Murat şirin, “Bu kitleler, medikal tedavi ve ses istirahatine cevap vermezse cerrahi çözüme gidilmesini gerektiren sorunlardır” dedi.

Ses bozukluĞunun bir diĞer önemli nedenin de reflü hastalıĞı olduĞunu belirten KBB Uzmanı Dr. Murat şirin “Normal şartlarda mide içinde sınırlı kalması gereken mide asidi, çeşitli sebeplerden dolayı yemek borusuna sızarsa, gırtlak bölgesine kadar ulaşabilir. Mide asidi ses tellerini tahriş ederek ödeme ve ses bozukluĞuna sebep olabilir. Beraberinde öksürük, boĞazda takılma hissi gibi bulgular da görülür.” dedi.

ÖĞretmenler Günü dolayısıyla öĞretmenlere önerilerde bulunan Anadolu SaĞlık Merkezi Kulak Burun BoĞaz Uzmanı Dr. Murat şirin, seslerini çok dikkatli kullanmaları, üst solunum yolu enfeksiyonları için önlem almaları ve reflü sorunu yaşayan öĞretmenlerin de düzenli olarak uzman hekim kontrolünde olmaları gerektiĞini belirtti. Dr. Murat şirin, sözlerini “Ses bozukluklarında yapılması gereken, mutlaka bir Kulak Burun BoĞaz Hastalıkları uzmanına başvurmaktır. Enfeksiyon halinde tedavi, ödem halinde ise ses istirahati büyük önem taşır” diyerek tamamladı.