Genel SağlıkHABERLER

DİYABET, HAREKETSİZ YAŞAMI SEVMİYOR!

Günde 30 dk yürüyün, dans edin, aerobik yapın!

ınsülini bulan Kanadalı doktor Frederick Banting’in doĞduĞu gün olan 14 Kasım, 1991 yılından bu yana “Dünya Diyabet Günü” olarak deĞerlendiriliyor.

Anadolu SaĞlık Merkezi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. Erdem Türemen, diyabet günü nedeniyle yaptıĞı açıklamada diyabet tedavisinin temel taşlarından biri olan egzersiz konusunda önemli noktalara dikkat çekti.

Egzersiz, diyabet tedavisinin temel taşlarından birisini oluşturuyor. Kan şekerinin düzenlenmesine yardımcı olmasının yanı sıra kilonun, kan basıncının ve kan yaĞlarının azaltılmasına da katkıda bulunuyor. Böylece, kalp krizi ve inme riski de azalıyor.

Diyabet hastaları aerobik, kuvvetlendirme ve germe tipi olmak üzere üç tip egzersizi hayatlarından eksik etmemeli!

Bu egzersizlerin iyi düzenlenmesinin maksimum fayda saĞlaması açısından çok önemli olduĞunu belirten Dr. Erdem Türemen, bunların yanı sıra günlük hayatta aktif olmak için yapabileceklerinizi de şöyle sıralıyor:

Arabaya binmek yerine olabildiĞince yürüyün,
Asansör kullanmak yerine bir engeliniz yok ise merdiven inip-çıkın,
Bahçede çalışın,
Evde temizlik yapın.

Yürümeyi ihmal etmeyin!

Araştırmalar, Tip 2 Diyabetli hastalarda kandaki şeker düzeyini daha iyi kontrol etmek için yürüyüş programına başlamanın önemini gösteriyor. Günde yaklaşık 30 dakika yürüyüş yapmak ortalama 3 aylık kan şekerimizi gösteren hemoglobin A1c düzeyini azaltıyor. Yürüyüş yapan hastaların kolesterol ve tansiyonlarında da belirgin derecede olumlu etki görülüyor.

Aerobik yapın, dans edin…

şeker hastalıĞında en iyi egzersizin aerobik diye nitelenen düşük şiddetli egzersizler olduĞunu belirten Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. Erdem Türemen; “Bu egzersizleri yaparken soluk alıp vermeniz hızlanır ve derinleşir, kalbiniz daha güçlü ve hızlı atmaya başlar. Bu tip egzersizlerin başında yürüme, dans etme, bisiklete binme ve yüzme gelir. Bunları haftada en az 5 gün ve 20-45 dakika arası yapmayı hedeflemelisiniz ve daha önce bu tip egzersizleri yapmıyorsanız, mutlaka düşük şiddetten başlamalısınız. Bu süreleri bir seferde yapmak yerine aralıklı olarak yaparak da saĞlayabilirsiniz. ıki egzersiz arasındaki sürenin en fazla 2 gün olmasına özen gösterin” dedi.

Kuvvet antrenmanlarında aşırıya kaçmayın

Kuvvet antrenmanları için aĞırlık egzersizlerini herhangi bir spor salonunda veya evde aĞırlıklarla ve elastik bantlarla yapabileceĞiniz gibi, market alışverişlerini eve taşıma şeklinde de yapabilirsiniz. Ancak ileri düzeyde şeker hastalıĞına baĞlı göz tutulumunuz var ise şiddetli düzeyde aĞırlık egzersizi yapmaktan kaçınmalısınız.

Asıl egzersize başlamadan önce esneyin

Esneme egzersizleri de kas-tendon boyunun uzamasını saĞlayan egzersizlerdir. Asıl egzersizleri yapmaya başlamadan önce ısınma ve sonrasında soĞuma egzersizlerine bunları eklemek bir yandan yaralanmaları azaltırken öte yandan esnekliĞinizin korunmasına ve artmasına olanak saĞlar.

Egzersiz yaparken bunlara dikkat!

Başlamadan önce mutlaka hekim ile konuşulmalı,

Egzersiz sırasında ayakta kızarıklık ve sıvı toplanması olur ise mutlaka doktora başvurulmalı,

Egzersize yeni başlanıyor ise mutlaka düşük şiddetten başlanmalı ve ekstra aĞırlık kullanılmamalı,

Egzersiz kan şekerini düşürebileceĞi için eĞer insülin ve kan şekeri düşüren ilaçlar alınıyorsa, egzersiz yaparken ve sonrasında da hipoglisemiye (soĞuk terleme, baş aĞrısı, kalp çarpıntısı, bilinç bulanıklıĞı, yorgunluk) karşı dikkatli olunmalı. Spor yaparken hasta yanında mutlaka hızla emilebilen karbonhidrat içeren bisküvi veya peynirli krakerler, meyve suyu veya şeker bulundurmalı,

EĞer şeker çok yüksek olup insülin kullanılıyorsa, tip 1 diyabet var ise ve şeker ani iniş, çıkışlar gösteriyorsa, mutlaka egzersiz öncesi, egzersiz sırası ve sonrasında kan şekeri kontrol edilmeli arzulanan düzeye gelmeden egzersiz yapılmamalı,

Yeni bir egzersize başlanacaksa, uzun süreli egzersiz yapılacaksa ya da egzersiz şiddeti artırılacaksa mutlaka 30 dakikada bir kan şekeri kontrol edilmeli,

Diyabetli olduĞunu belirten bir belgeveya kimlik kartı hastanın yanında olmalı,

Sıvı kaybını engellemek için egzersiz öncesi, sırasında ve sonrasında bolca sıvı tüketilmeli

ınsülin kullanılıyorsa, enjeksiyon için egzersize katılan kol ve bacak yerine karın ve kalça kullanılmalı.