Genel SağlıkHABERLER

BAYRAM’DA DİKKATLİ BESLENİN, TATİL DÖNÜŞÜ ÖZEL “ARINMA KÜRÜ” UYGULAYIN!

Diyetisyen Gonca Güzel, özellikle et tüketiminin zirveye çıktıĞı Kurban Bayramı’nda dengeli ve dikkatli beslenilmesi konusunda uyarılarda bulunuyor: “Özellikle kilo problemi, yüksek tansiyon, kalp-damar, mide ve şeker rahatsızlıkları olanların beslenmelerine çok dikkat etmeleri gerekiyor. Etin, diĞer gıdalara göre sindirimi zor bir besin olmasının yanında, yeni kesilmiş kurbanlık etlerin bekletilmeden tüketilmesi, bir de bunlara ek olarak bayram ziyaretlerinde ikram edilen aĞır tatlılar, mide ve tansiyon problemleri ile birlikte hızlı kilo alımına neden olabilir.” Diyetisyen Güzel, bayram sonrası için de en az 5 günlük özel bir “Arınma Kürü” öneriyor.

Diyetisyen Gonca Güzel, bayram tatili sırasında ve tatil dönüşü kilo sorununun yanı sıra can sıkıcı saĞlık sorunlarıyla karşılaşmamak için bu dönemde yenilen yiyeceklere dikkat edilmesi gerektiĞi konusunda uyarıyor. Kronik hastalıklardan en yaygın olanlarının diyabet, tansiyon ve kalp damar hastalıkları olduĞunun altını çizen diyetisyen Gonca Güzel, bu hastalıklardan biri veya birkaçı birlikte bulunan kişilerin beslenmelerine dikkat etmeleri gerektiĞi için, Kurban Bayramı’nda aşırı miktarlarda et tüketmelerinin sakıncalı olduĞunu vurguluyor. Bekletilmeden, uygun koşullarda pişirilmeyen ve aşırı miktarda tüketilen kurban etlerinin, özellikle tansiyonun ve şekerin yükselmesine neden olduĞunu söyleyen diyetisyen Güzel; “Doymuş yaĞların aşırı miktarda tüketimi, kalp-damar saĞlıĞı için sakıncalıdır ki et, gıdalar arasında doymuş yaĞ oranı açısından başı çeker. Fazla miktarda et tüketimi kan basıncını da olumsuz etkileyeceĞi için tansiyonun yükselmesine neden olabilir.” diyor.

Bu nedenle özellikle mide-baĞırsak hastalıĞı olan kişiler kurban etlerini hemen tüketmemesi, buzdolabında bir iki gün beklettikten sonra, haşlama veya ızgarada pişirme yöntemiyle pişirerek tüketmesi gerekiyor. YaĞlı etlerin doymuş yaĞ ve kolesterol içeriĞi daha yüksek olduĞu için kalp-damar hastalıĞı, diyabet ve yüksek tansiyonu olan kişilerin de Kurban Bayramı’nda yaĞsız veya az yaĞlı etleri tercih ederek, bunları tuzsuz ve yaĞsız pişirerek tüketmeleri çok önemli.

Kurban etlerini pişirirken ve saklarken bunlara dikkat edin!

Diyetisyen Gonca Güzel etlerin pişirilmesi konusunda dikkat edilmesi gerekenler konusunda şunları söylüyor; “Etlerin pişirilmesinde dikkat edilecek bazı önemli noktalar var. Etlerin haşlama, ızgara veya fırında sebzelerle beraber, az yaĞlı ya da yaĞ eklenmeden pişirilmesi saĞlıklı olacaktır. Etlerde dikkat edilecek bir diĞer husus pişerken yanmaması ve ateşten uzak tutularak pişirilmesidir. Ateşe yakın pişen ve yanan etlerde kanserojen maddeler artar ve bu da hastalıklara yol açar. Pişirme yöntemi ile ilgili diĞer nokta da etlerin orta derecedeki ısıyla pişirilmesidir. Çok yüksek ısılarda etin dış yüzeyi yanar, iç yüzeyi pişmez ve et kurur. Etlerin fırında, sebzelerle kendi yaĞında pişirilmesi, ısının da eşit daĞılmasına yardımcı olur.

Gonca Güzel, kurban etlerinin saklanması ile ilgili de önemli uyarılarda bulunuyor; “Kurban etleri, küçük parçalara ayrılarak buzdolabı poşetine sarılmalı ve buzdolabının buzluk kısmında veya derin dondurucuda saklanmalıdır. Bu şekilde hazırlanan etler, buzlukta -2 derecede birkaç hafta, -18 derece derin dondurucuda ise daha uzun süreyle saklanabilir.”

Arınma Kürü ile kendinizi yenileyin

Diyetisyen Gonca Güzel, Bayram sonrası için 5 ila 10 gün kadar uygulanacak bir de “Arınma Kürü” öneriyor. Stresin etkilerini bertaraf edip, konsantrasyonu artıran bu kür sayesinde yorgunluk ve uygusuzluk problemleri azalıyor, kolesterol, kan şekeri ve tansiyon dengeleniyor, baĞırsak hareketleri artıp, sindirim sorunları büyük ölçüde ortadan kalkıyor. Cildin güzelleşmesine destek olan, bel çevresinde incelme saĞlayan “Arınma Kürü”, daha esnek, daha canlı ve daha formda bir vücuda kavuşmanızı saĞlıyor.

BAYRAMDA NASIL BESLENMELı?

“Bayramda ister evde aile üyeleriyle geçirelim, ister tatilde olalım düzenli ve dengeli beslenebiliriz” diyen Gonca Güzel şu önemli uyarılarda bulunuyor;

a. Su içmek: Öncelikle güne 1-2 bardak suyla başlamak ve bayram süresinde su tüketimini arttırmak toksinlerin atılmasında ve yüksek tansiyondan korunmada yardımcı olacaktır. Günlük 2-3 litre su içilmesi metabolizmayı da hızlandırır.

b. Ana ve Ara ÖĞünler: Kurban Bayramı’nda midenin rahat etmesi, kan şekeri ve tansiyonun dengeli olması için az ve sık beslenmek çok yararlı olacaktır.

c. Günde 1 öĞün et yemek: Özellikle saĞlık sorunu olan insanların bayramda üst üste her iki öĞünde et yemesi sakıncalı olabilir. Bu yüzden bir öĞün et yiyerek, diĞer öĞünü ise lifli ve karbonhidrat açısından zengin kurubaklagiller, bulgur pilavı, sebze ve salata ile geçirmek, dengeli beslenmeyi saĞlar.

d. Egzersiz: Bayram tatilinde günde 30 dakika bile olsa yürümek ve mümkünse egzersiz yapmak, bayramı saĞlıklı geçirmeyi saĞlayacaktır.

e. Antioksidanlar: Bayramda tüketilen hayvansal kaynaklı yiyeceklerin vücutta oluşturacaĞı zararları azaltmak amacıyla, antioksidan içeriĞi yüksek sebzeler, meyveler yenilebilir.

f. Sindirimi kolaylaştırmak: Sindirimi kolaylaştırmak için meyveler, yemeklerden yarım saat önce veya 2 saat sonra tüketilmelidir. Ayrıca soda, rezene, nane gibi bitki çayları tercih edilmeli, bir öĞünde 3-4 çeşit besini geçmemeli, yemeklerden önce 1 bardak suya yarım çay kaşıĞı karbonat ve 1 yemek kaşıĞı elma sirkesi atılmalıdır.

BAYRAM SONRASI “ARINMA KÜRÜ”
Bayram tatilinden sonra vücudu rahatlatmak, sonbaharın getirdiĞi yorgunluktan ve birkaç kilo fazlasından kurtulmak için Gonca Güzel, 5 – 10 günlük özel bir arınma kürü öneriyor.

KAHVALTIDAN ÖNCE:

– Kalkınca 2 büyük bardak (500 ml) bazlaştırıcı su için. Bu su karışımı vücudun ph dengesini saĞlar, sindirimi kolaylaştırır, baĞışıklık sistemini kuvvetlendirir. (Hazırlanışı: 500 ml suyun içine 2 yemek kaşıĞı organik elma sirkesi, 1 çay kaşıĞı karbonat, yarım çay kaşıĞı deniz tuzunu karıştırın.)

– Suyu içtikten sonra yataĞınıza uzanın ve 5 dakika nefes egzersizi yapın. Sahip olduĞunuz saĞlıĞınız, vücudunuz, hayatınız ve her şey için şükredin.
(Uygulanışı: Nefesi alırken 5’e kadar sayın, 5’e kadar sayarak nefesinizi tutun ve 5’e kadar sayarak nefes verin.)

– Gerinme veya yoga hareketleri yapın. Tibet’in Gençlik Pınarı egzersizleri, Güneşe selam veya klasik gerinme hareketleri olabilir.

– Yaklaşık 15 veya 30 dakika terlemenizi saĞlayacak tempolu yürüyüş, dans, koşu, ip atlama veya hoplama hareketleri yapın. Bu hareketler lenf ve dolaşım sisteminizi çalıştıracak.

– Duşa alın ve duşta kese veya liflerle vücudunuza peeling yapın, ölü derilerden arının. Artık kahvaltıya hazırsınız.

KAHVALTI:
• Bitki çayları
• 1 tatlı kaşıĞı bal
• 5-6 zeytin
• Organik kepekli mayasız ekmek veya kepekli lavaş ekmeĞi

ARA:
• Bitki çayları ve bol su
• 1 yeşil elma veya 3 mandalina ve 2 dilim ananas

ÖĞLE:
• ZeytinyaĞlı kuru fasulye veya barbunya
• Sirkeli ve limonlu mevsim salatası
Veya
• Bulgurla yapılmış Lahana Sarması
• Sirkeli ve limonlu Mevsim Salatası
Veya
• Sebze, mercimek veya domates Çorbası
• Sirkeli ve limonlu Mevsim Salatası
Veya
• Izgara Balık
• Sirkeli ve limonlu Mevsim Salatası

ARA 1: 1 elma veya 2 mandalina veya 2 dilim ananas veya 1 armut
ARA 2: 1 avuç leblebi veya 1 adet haşlanmış ve soĞutulmuş patates
ARA 3: 30 gr kavrulmamış badem, ceviz veya 1 avakado

AKşAM:
• ZeytinyaĞlı kuru fasulye veya barbunya
• Sirkeli ve limonlu mevsim salatası
Veya
• Patatesli ve havuçlu pişmiş kereviz veya enginar
• Sirkeli ve limonlu Mevsim Salatası
Veya
• Bulgurlu semizotu, ıspanak veya pazı yemeĞi
• Sirkeli ve limonlu Mevsim Salatası
Veya
• Sebze, mercimek veya domates Çorbası
• ZeytinyaĞlı sebze yemeĞi
• Sirkeli ve limonlu Mevsim Salatası
Veya
• Izgara Balık
• Sirkeli ve limonlu Mevsim Salatası

ARA: 1 adet mevsim meyvesi yanında 3-4 ceviz veya 15 badem

Akşam yemekten sonra nefes egzersizleri, yoga hareketleri ve diĞer egzersizleri yapın. Bu sefer sırasını önce egzersiz, sonra yoga ve gerinme, en son olarak da nefes olarak ayarlayın. Yatmadan önce de saĞlıĞınız ve hayatınızdaki her şey için şükredin.