Genel SağlıkHABERLER

AŞIRI ADET KANAMASI GÖREN KADINLAR KANSIZLIK SORUNU YAŞIYOR

Kadınların adet kanaması nedeniyle ayda ortalama 5 gün, yılda ortalama 65 gün, tüm hayatı boyunca 7 yıl kan kaybettiğini biliyor musunuz? Günümüzde kadınların %80’i adet ve adet öncesi dönemde yaşadıkları şikayetlerden yakınırken, aşırı adet kanaması gün boyu yaşam kalitesini düşürüyor. Her ay düzenli olarak tekrarlanan adet kanamaları nedeniyle kaybedilen kan ve demir miktarının vücut tarafından yerine konulamaması kadınlarda büyük ölçüde kansızlığı da beraberinde getiriyor.

Tıbbi olanaklarından destek alarak, kadınların adet kanama miktarını en aza indirmelerinin mümkün olduğunu söyleyen Prof. Dr. Fatih Durmuşoğlu “Aşırı adet kanamasının pek çok nedeni olmasına rağmen bazı durumlarda nedeni bilinmemektedir. Sıklıkla karşılaşılan nedenler; Hormonal dengesizlik, Myomlar, Polipler, yumurtalık kistleri, yumurtalıkların iyi çalışmaması, düşük, rahim, yumurtalık ve rahim ağzı kanseri gibi nedenler gösterilebilir. Aşırı adet kanaması gören kadının genel sağlık durumunda ve geçmişi ile aşırı adet kanamasının süresi ve nedeni önemlidir. Aşırı adet kanamasının tedavisine öncelikle ilaç kullanımı ile başlanır. Şayet ilaç tedavisi ile sonuç alınamıyorsa cerrahi tedavi yapılabilir. Çok ciddi durumlarda, rahmin alınmasına kadar gidebilir. Son on yılda tüm Batılı ülkelerde olduğu gibi ülkemizde de tercih edilen “rahim içi sistem” aşırı adet kanaması tedavisinde etkili bir rol oynuyor” diyor.

Rahim içi sistemin (hormonlu spiral) vücudun hormonal dengesini etkilemeden rahim zarını incelterek kanamayı azalttığına değinen Prof. Dr. Fatih Durmuşoğlu, “En etkin doğum kontrol yöntemlerinden biri olan rahim içi sistemde, rahime yerleştirilen T şeklindeki özel plastik bir cismin içinde bulunan çok düşük dozdaki gestagen (gebelikte salgılanan hormon) hormonu, rahim içi zarına etki ederek, kalınlaşmasını engelliyor yani zarı inceltiyor. Zar inceldikçe, adet de azalıyor. Bir süre sonra yumurtalıkların faaliyeti aynen devam etmesine rağmen, rahim zarı kalınlaşamadığı için adet kanamasının yan etki olmadan azalmasına sebep olmaktadır. Bu şekilde kadın hem gebelikten korunuyor, hem de adet kanamasında ciddi bir azalma oluyor. Bu özelliğiyle jinekolojik sebeplerden dolayı aşırı adet kanaması görülen kadınlarda tedavi amaçlı tercih edilen RİS, aşırı kanamanın sebep olduğu halsizlik, yorgunluk ve kansızlığı da önlüyor” dedi.