Genel SağlıkHABERLER

ZEHİRLİ MADDE ALARMI

Türkiye’ye içeriği henüz belirlenemeyen zehirli bir biyolojik veya kimyasal maddenin sokulduğu ve terörist saldırıda kullanılacağı belirlendi. Emniyet Genel Müdürlüğü, il emniyet müdürlüklerine “ivedi” teleks emri göndererek, Türkiye’ye sokulduğu belirlenen zehirli madde konusunda önlem alınmasını istedi. Edinilen bilgiye göre, Gürcü kökenli Abu Atıya adlı kişi, merhem şeklindeki zehirli maddeyi Türkiye’de bağlantılı olduğu Musab kod adlı kişiye kurye aracılığıyla gönderdi.

20 gün içinde kullanılacak

Biyolojik veya kimyasal içerikli olabileceği bildirilen maddenin 20 gün içinde kullanılabileceği kaydedildi. Musab kod adlı kişi ya da Abu Tasıır adlı terörist tarafından kullanılabileceği bildirilen maddenin deri yoluyla absorbe edildiği kaydedildi. Söz konusu kişilerin maddeyi, metro, spor salonu, stadyum gibi halkın yoğun bulunduğu yerlerin kapı kolları, parmaklık ya da diğer nesnelere fırça ile sürebilecekleri bildirildi. Terörist saldırının ABD veya Rusya’nın Türkiye’de bulunan tesis ya da temsilciliklere yönelik de kullanılabileceğine dikkat çekildi.

Eylem yapılacak yerler

Büyük alışveriş merkezleri, otel, spor salonları, stadyum, tören yerleri, otogar, hava limanları, her türlü toplu taşım araçları, ABD ve Rusya’ya ait temsilcilik ve tesislerde belirlenen eylem tarzına göre çok yönlü önlem alınması talimatı da verilirken, adı geçen asıllı teröristlerin yakalanması ve bunlara yardımcı olabilecek yerli işbirlikçi örgüt mensuplarına karşı da duyarlı olunması istendi. Bu tür maddelerin kullanıldığı yerlerin tespiti durumunda, bölgenin hemen enterne edilmesi, haber merkezi vasıtasıyla ilgili uzman görevliler ile sağlık kuruluşlarına bilgi verilmesi talep edildi.