Genel SağlıkHABERLER

DÜNYAGÖZ HASTANESİ DOKTORLARI KONJONKTİVİT SALGININA KARŞI VATANDAŞLARI UYARIYOR

“Önlem Alınmazsa Gözde Hasar Yaşanabilir ”

Halk arasında göz nezlesi veya kızarması olarak bilinen ‘konjonktivit’ salgınına karşı vatandaşları uyaran Dünyagöz Hastanesi doktoru Muhsin Salkaya, önlem alınmaması durumunda gözde uzun süreli hasarların yaşanabileceği konusunda uyarıda bulundu.

Sık görülen belirtileri arasında ışığa karşı hassasiyet, sulanma, çapaklanma, kızarıklık, kaşıntı, batma ve şişlik olan konjonkitivit havuzda yüzerken, öpüşürken ve hastalığa sahip kişi ile yakın temas ile hızla bulaşıyor. Dünyagöz Hastanesi doktorlarından Uzman Dr. Muhsin Salkaya, İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü’nün yaptığı tespit neticesinde başta İstanbul olmak üzere birçok ilde artan vaka sayısı ile sıcak yaz günlerinde önem kazanan ‘konjontivit’ hastalığına karşı önlem alınmaması durumunda, hastalığın ilerleyen aşamalarında görmede geçici azalmaya neden olabileceği uyarısında bulundu. Göz Hastalıkları Uzmanı Operatör Dr. Haluk Talu ise özellikle yaz aylarında görülme oranı artan konjonktivitin önemli nedenlerinden birinin de kontakt lens kullanımı olduğunu ifade etti.

Sıcak Havalarda Serinlerken Gözlerinize Dikkat Edin!

İstanbul’da her gün 80 ile 100 hastanın ‘konjonktivit’ şikayetiyle Dünyagöz Hastanesi’ne müracaat ettiğini belirten Uzman Dr. Salkaya, bu konuda özellikle umuma açık yerlerdeki alanların, dezenfekte edilmesinin şart olduğunu söyledi. Özellikle sıcak yaz günlerinde serinlemek için gidilen havuzların ve kaplıcaların, hastalığın görülme oranındaki yükselişe neden olduğunu belirten Dr. Salkaya; “Bu konuda basit sağlık kurallarına uymak çok önemli. Eller sürekli yıkanmalı, enfekte kişilerin eşyaları kullanılmamalı, havuzların bakımları titizlikle yapılmalı, ortak kullanılan her yer düzenli olarak dezenfekte edilmeli.” şeklinde konuştu. Konjonkitivitin, bulaşıcı ve hızla yayılan bir hastalık olduğunu vurgulayan Dr. Salkaya, virüsün 24 ile 48 saat gibi bir süre içinde belirtilerini fark edenlerin, en kısa zamanda bir göz hekimine başvurması konusunda uyarıda bulundu.

Lensinizle İnatlaşmayın!

Konjonktivitin oluşmasında diğer bir önemli nedenin kontakt lensler olduğunu belirten, Op. Dr. Haluk Talu; “Lens kullanımında hijyen büyük önem taşıyor. Lensler eller iyice yıkandıktan sonra takılıp çıkartılmalı ve her defasında lens solüsyonu mutlaka yenilenmeli. Özellikle lensin altına kaçan tozlar, kornea üzerinde enfeksiyon ve ülserlere sebep olabilir.” şeklinde konuştu. Özellikle salgın dönemlerinde lens kullananların, ellerini gözlerden uzak tutmasının önemini vurgulayan Op. Dr. Talu, lens kullanırken gözde batma, sulanma, kızarıklık ya da çapaklanma yaşandığı durumlarda, lensin kullanımı konusunda ısrarcı olunmamasını, lensin hemen çıkartılmasını ve şikayetlerin devamı durumunda en kısa sürede bir göz hekimine başvurulmasını önerdi.