Genel SağlıkHABERLER

GENELGE ÇIKTI, ACİLE ÖDEDİĞİ PARAYI GERİ ALDI

Acil sağlık hizmetleri ile ilgili yayınlanan genelge sonrası hastalar haklarını daha rahat aramaya başladı. Kreşte oynarken başını sandalyeye çarpan Ahmetcan ve ailesinin yaşadıkları da örnek olacak…

Acil sağlık hizmetleri ile ilgili yayınlanan genelge sonrası hastalar haklarını daha rahat aramaya başladı. Kreşte oynarken başını sandalyeye çarpan Ahmetcan ve ailesinin yaşadıkları da örnek olacak türden. Özel bir hastanenin aciline götürülen Ahmetcan’ın annesinden 80 lira fark ücreti alındı. Genelgeden haberdar olan baba hastaneyi uyarınca fark ücreti iade edildi.

Acil sağlık hizmetlerinin sunumu ile ilgili Başbakanlık genelgesinin ardından vatandaş hakkını daha rahat arıyor. Bunun en somut örneği İstanbul Merter’de yaşandı. Kreşte oynarken başını sandalyeye çarpan 4 yaşındaki Ahmetcan Odabaşı, kanlar içinde özel bir hastaneye götürüldü. Acilde tomografisi çekilen ve pansuman yapılan Ahmetcan için anneden 80 lira fark ücreti alındı. Daha sonra Başbakanlık genelgesinden haberi olan baba Ali Odabaşı, hastaneyi aradı ve genelgeyi hatırlattı. Geri adım atan hastane fark ücretini iade etti. Sağlık Bakanlığı acilde para alınan hastanenin ruhsatının iptal edilebileceğini açıklarken, SGK başvuru halinde vatandaşın parasını ödeyip, hastaneye 10 bin liraya kadar ceza kesiyor.

Genelgeden haberi olmasa parayı istemeyeceğini söyleyen baba Ali Odabaşı, eşinin, çocuğunun sıkıntısından dolayı o an parayı verdiğini söyledi. “Tedavi yapılmadan önce eşim muhasebeye yönlendirilmiş. Orada bu para fark ücreti olarak kesilmiş. Daha sonra gerekli tıbbî işlemler yapılmış. Ben gittiğimde de taburcu oldu.” açıklamasını yaptı. Olaydan bir gün sonra gazetede Başbakanlık Genelgesi’yle ilgili haberi gören Odabaşı, hemen hastaneyi aradığını kaydetti. Hastanenin halkla ilişkiler müdürü ile görüşen Odabaşı’na gerekli araştırma yapılıp, bir saat içinde dönüldü. “Yanlışlık olmuş. İstediğiniz zaman 80 liranızı iade edebiliriz.” cevabı verildi. Yaptığı davranışın doğru olduğunu belirten Odabaşı, bir vatandaş olarak hakkını aradığını belirtiyor.

Söz konusu genelgeyle, kamu ve özel tüm sağlık kuruluşları acil hastayı ücretsiz tedavi etme konusunda mecbur bırakıyor. Herhangi bir ücret alınması da kesinlikle yasaklanıyor. Başbakan’ın imzasıyla yayınlanan genelgede, acile gelen hastanın sosyal güvencesi olup olmadığı ya da parası olup olmadığı sorgulanmıyor. Acile gelenlerin, gerekli tüm tedaviler yapıldıktan sonra tek kuruş ödemeden taburcu edilmesi isteniliyor. Daha sonra tedavi olan hastanın sosyal güvencesi varsa SGK hastaneye ödemeyi yapacak. Kişinin sosyal güvencesi yoksa dayanışma vakıfları ile belediyeler bu parayı hastanelere ödeyecek. Genelgede acil kapsamına giren olaylar ise ani gelişen hastalık, kaza, yaralanma ve benzeri durumlar gibi tanımlanıyor. Sağlık Bakanı Recep Akdağ, genelgeden sonra kamu ve özel tüm sağlık kuruluşlarının acil hastayı ücretsiz tedavi etmek zorunda olduğunu açıklamıştı. Hastayı çeviren ya da para talep eden hastanenin ruhsatının iptal edilebileceğini belirten Akdağ, “Vatandaşımız haklarının farkında olsun, asla boyun

larını bükmesinler. Böyle durumlarda 184 numaralı telefonu arayarak mağduriyetlerini bize bildirsinler.” demişti. Öte yandan özel hastanelerin en büyük hizmet alıcısı olan SGK, acil hastadan fark ücreti alan hastaneye cirosuna göre para cezası kesiyor. Bu ortalama 10 bin lira oluyor. Kurum, gereksiz fark ücretinin alındığını ispatlayan belgelerle kendine gelen vatandaşa alınan parayı geri ödüyor. Daha sonra hastaneye cezai yaptırım uyguluyor.