Genel SağlıkHABERLER

ÖNCE ESTETİK SONRA ÜNİVERSİTE

Gençler üniversiteye başlamadan önce kendilerini estetik cerrahlara bırakıyor…

Son yıllarda liseyi bitiren gençler arasında estetik ameliyat yaptırarak üniversiteye başlama isteği artış gösteriyor. Gençlerin estetik cerrahiye artan ilgisi özellikle üniversite döneminin ilk yıllarında ya da mezuniyet sonrası meslek hayatının başlangıcında ortaya çıkıyor.

Kariyer basamaklarını hızla çıkan gençler, kuracakları kalıcı ilişkiler için estetik cerrahiden destek alıyor.

Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Sönmez, plastik cerrahların muayenehanelerinde eskiye oranla daha fazla sayıda genç hasta kabul edildiğini, bunun da toplumda estetik cerrahi yaşının küçülmesinden ziyade estetik cerrahiye ilgi duyan nüfusun artmasından kaynaklandığını söyledi.

Sönmez, “Dünyada estetik operasyonlara ilgi giderek artıyor. Amerika’da 2001-2009 yılları arısında estetik müdahale sayısı yüzde 20 arttı. Artış özellikle 50 yaş üzeri kişilerde görülürken, gençler arasında oran düştü. Başvuru sayısının giderek artması, ameliyat olan gençlerin sayısı artıyormuş gibi algılanmasına yol açıyor. Türkiye’de de durum farklı değil.” dedi.

Çocuklarının üniversite hayatını kariyerinin başlangıcı gibi gören anne babalar, çocuklarındaki kusurların giderilmesini ve yeni arkadaş ve iş çevrelerine yeni imajlarıyla başlamasını istediğini belirten Sönmez, “Çoğunlukla ebeveynlerden en az bir tanesi güçlü şekilde ameliyata teşvik edici oluyor. Hatta bu ameliyatı sınıf geçme hediyesi olarak düşünen anne-babalara da rastlanıyor.” şeklinde kaydetti.

Estetik ameliyat olacak gençlerin anne ve babalarını uyaran Ahmet Sönmez, “Estetik müdahaleler için genelde 18 yaşına kadar beklemek doğru bir yaklaşımdır. Bu dönem zaten çocuğun reşit kabul edildiği ve lisenin bitip üniversiteye başlandığı zamandır. Ancak bazen, tıbbi gereklilik bulunduğu zamanlarda; örneğin aşırı büyük memelerin küçültülerek sırt ağrısı ve iskelet deformitelerinin önüne geçmek için daha erken yaşlarda da ameliyat yapılabilir. Burada en önemli husus, genç yaşta, zaten duygusal olarak dalgalı bir dönemde olan hastanın ameliyat istemesinde gerçekçi nedenler olup olmadığının araştırılmasıdır. Hasta ve yakınları açısından bir diğer önemli nokta ise doktor seçimidir. Genci ameliyat eden doktor onun sadece estetik cerrahı değil aynı zamanda bir hayat koçu gibi hareket ederek, kendisi için en doğru kararı almasına yardım etmelidir. Zaten anne-baba, hasta ve doktor arasındaki işbirliği ve iletişimin iyi olduğu durumlarda, en iyi sonuç elde edilecektir.” şeklinde konuştu.