Genel SağlıkHABERLER

KANSER KORKUSU MENOPOZ TEDAVİSİNDEN UZAKLAŞTIRIYOR

Kadınların kanser korkusu yüzünden menopoz tedavisinden kaçtıkları, buna karşılık kadınlık hormonu ostrojen azlığı nedeniyle kalp damar ve kemik erimesi hastalıkları ile karşı karşıya kaldığı bildirildi.

Bursa’da 1 No’lu Ana Çocuk Sağlığı Eğitim Merkezi’nde “Menopoz Polikliniği” açılışını yapan Bursa İl Sağlık Müdürü Hüseyin Hüsnü Serdar, şehirde menopoz polikliniklerinin sayısının çoğalacağını belirterek, “Kadınlar hormon ilaçlarının kansere sebep olduğu şeklinde yanlış bilgileri yüzünden menopoz tedavisinden kaçınıyorlar. Oysa kadınlık hormonu ostrojen eksikliği yüzünden kadınlarda kalp damar ve kemik erimesi hastalıkları artıyor” dedi.

Bursa’da 40 yaşın üzerinde 333 bin kadın bulunduğunu belirten Serdar, kadınları menopoz polikliniklerinde ücretsiz muayene olmaya davet ederek, “Menopoz, kalp damar hastalıkları başta olmak üzere birçok sistemik rahatsızlıklara yol açarak kadının hayat kalitesini büyük ölçüde etkiliyor.

Menopoz konusunda geniş bir bilgilendirme çalışması başlatıyoruz. Menopoz polikliniklerine başvuran kadınların 1. basamak muayeneleri yapılacak, kendilerine her türlü bilgiler verilecek” diye konuştu. Hemşire ve sağlık çalışanlarının da katıldığı toplantıda menopoz konusunda bilgiler verildi. Kadın Doğum Uzmanı Dr. Sabri Kartal, 11 Tıp Fakültesi Eğitim Hastanesi’nde yapılan bir araştırmaya göre, Türkiye’de kadınların yüzde 23’ünün menopoz tedavisine hiç başlamadıklarını, yüzde 21.2’sinin ise ilk bir yıl içinde menopoz tedavisini yarıda bıraktıklarını söyledi. Kartal, kadınların menopoz tedavisini yarıda bırakma sebeplerini ise şu şekilde sıraladı:

“Kanser korkusu yüzde 31, vajinada kuruluk yüzde 23, maddi imkansızlık yüzde 12, alerjik reaksiyon yüzde 11, fayda görememe yüzde 4, hekim ile koordinasyon eksikliği yüzde 3 ve diğer sebepler yüzde 16 olmak üzere kadınlar menopoz tedavisine başlamıyor ya da yarım bırakıyor.”