Genel SağlıkHABERLER

SAĞLIKLI YAŞAM DESTEK ÜRÜNLERİNİN YAN ETKİLERİ

Bir kişinin rengini maviye çevirdi! Saç ve tırnak kaybına neden olabiliyor…

ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), yayımladığı son raporda, zayıflama ve sağlıklı yaşam destek ürünlerinin sadece üçte birinin, etkin ve güvenli olduğuna dair bilimsel veriler ortaya koyabildiğini, piyasadaki ürünlerin bir bölümünün ise içerdikleri maddeler nedeniyle solunum güçlüğü, kalp, böbrek ve karaciğer yetmezliğine neden olabileceğini belirtiyor.

Sadece ABD’de 27 milyar dolara yaklaşan bir piyasası bulunan sağlıklı yaşam ürünlerinin, dünya genelinde pazar payının arttığına işaret eden FDA, buna karşılık başta kilo kaybı olmak üzere, birçok sağlık sorununa çözüm olarak sunulan bu ürünlerde, üretici firmaların, etkinlik ve güvenlilik konularında yeterli bilimsel kanıt sunmadıklarına dikkati çekiyor.

Rapora göre, ABD Doğal İlaçlar Envanterine kayıtlı 54 bin üründen sadece üçte biri, ürünün güvenli ve etkili olduğuna dair yeterli bilimsel kanıt ortaya koyuyor.

-SAÇ VE TIRNAK KAYBI, CİLT RENGİ DEĞİŞİMİNE VAR YAN ETKİLER-

Öte yandan, yaptığı araştırmalarla sağlık kamuoyunda oldukça etkili olan Tüketici Dergisi (Consumer Magazine) de, son sayısında tüketicileri, daha sağlıklı olmak adına kullandıkları ürünler nedeniyle sağlıklarını kaybetme riskiyle karşı karşıya oldukları konusunda uyardı.

Destek ürünlerinin bir bölümünde bulunan maddelerin yan etkilerinin tüketiciler tarafından bilinmediğine ve bu tür ürünlerin ABD dahil dünyanın hiçbir yerinde doğru şekilde denetlenmediğine işaret eden dergi, mevcut yasal düzenlemeler nedeniyle ”eli kolu bağlanan” FDA tarafından yasaklanmadığı sürece, yan etkileri fazla da olsa, birçok ürünün raflarda yerini almayı sürdürdüğünü belirtiyor.

Bazı ürünlere ilişkin örneklere de yer veren dergi, kene tarafından bulaştırılan ve ”borrellia bugdorferi” isimli bakterinin yol açtığı bir hastalık olan Lyme hastalığının tedavisine iyi geldiği gerekçesiyle sıvı demir içeren bir ürün kullanan 56 yaşındaki Janis Dowd’un hikayesine yer veriyor.

-RENGİ MAVİYE DÖNEN ADAM-

Cilt rengi maviye dönen Dowd, lazer tedavisiyle yüz ve boynundaki mavi rengi düzelttirmeyi başarsa da vücudunun geri kalandaki mavi renkle yaşamak zorunda olduğunu belirtiyor.

Bir başka örnekte genel sağlığına destek amaçlı bir ürün kullanan John Coolidge’in öyküsü aktarılıyor. İshal, ağrı, solunum güçlüğü şikayetlerine, saç ve tırnak kayıplarının da eklenmesi üzerine şikayette bulunan Coolidge, soruşturmanın sonucunda kullandığı üründe etiketinde yazılanın 200 katı selenyum ve tavsiye edilen dozun 17 katı krom olduğunu öğreniyor. Dergide, ürünü bırakmasıyla tırnakları ve saçları yeniden çıkan Coolidge’in hala solunum yetmezliği tedavisi gördüğü belirtiliyor.

Dergi, bir bölümü Çin’den ithal edilen hammadde ve bitkilerin de yeterince denetlenmediği uyarısında bulunuyor.

-MİKTARLARINA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN TEHLİKELİ 12 MADDE-

Amerikan Tüketici Dergisi, son sayısında, birçok üründe bulunan, ancak FDA’nın böbrek, karaciğer ve kalp yetmezliğiyle ilişkilendirdiği 12 maddeyi de ”Kirli Düzine” başlığı altında kamuoyuna duyurdu.

Listede yer alan, insan sağlığına yararlı olmakla birlikte, ürün içindeki miktarının ayarlanamaması durumunda tehlike oluşturabilecek maddeler şöyle sıralanıyor:

-Boğanotu (bıldırcın otu, kaplanboğan): Ağrı, iltihap, gut hastalığı ve iyileşmeyen yaralarda önerilen boğanotu içerikli ürünler, kan basıncını aşırı şekilde düşürebiliyor, yorgunluk, kusma sorunlarının yanı sıra, kalp ritminde de bozulmalara neden olabiliyor.

-Turunç: Kilo kaybı, alerji tedavileri, solunum yolu sorunlarında kullanılan turunç ile kalp hastalıkları arasında ilişki kuran çalışmalar olduğu belirtiliyor. Turunç ile kafeinin aynı anda alınması ise riskleri artırıyor.

-Gür Çalılık: Enfeksiyon, toksinlerden arınma, kilo kaybı, kanser gibi birçok hastalığın alternatif tedavisinde kullanılan gür çalılık, karaciğer ve böbreklerde sorun yaşanmasına neden olabiliyor.

-İonik gümüş: Gıda zehirlenmesinden, AIDS tedavisine, mantar ve diğer enfeksiyonlarla mücadeleye kadar geniş bir kullanım alanı olan gümüş, nörolojik sorunların yanı sıra, ciltte renk değişiklikleri, burun akıntısı ve böbrek sorunlarını da beraberinde getirebiliyor.

-Öksürük otu: Boğaz ağrısı, öksürük, astım ve bronşit tedavisinde kullanılıyor. Öte yandan, karaciğere zarar verdiği gibi, aşırı kullanımının kansere neden olabileceği belirtiliyor.

-Karakafes otu: kadınların adet dönemlerindeki sancıların giderilmesinde kullanılan karakafes otu da karaciğere zarar verebiliyor.

-Yabani ebegümeci: kilo kaybı, bronşit, alerji tedavilerinde önerilen bitkinin, kalp krizi, felç ve ani ölümlerle bağlantılı olduğuna dair çalışmalar bulunuyor.

– Germanium (Ge, Ge-132): ağrı, enfeksiyon, kalp hastalıkları, glukoma, karaciğer yetmezliği, osteoroporoz tedavilerine iyi geldiği belirtilen madde, FDA’ya göre neden olduğu böbrek sorunları göz önünde bulundurularak ”güvenilir bulunmayan” maddeler arasında yer alıyor.

-Kırlangıçotu: Kanser, vücudun toksinlerden arınması için kullanılan bazı ürünlerde bulunan kırlangıçotu, karaciğer yetmezliğiyle ilişkilendiriliyor.

-Kava kava bitkisi: Gerginliğe iyi geldiği belirtilen bu bitkinin, karaciğeri yorduğu belirtiliyor.

-Kardinal çiçeği, lobelia: Öksürük ve solunum hastalıklarında kullanılsa da fazla kullanımı zehirleyici etki yapıyor ve düşük tansiyon, kalp atışında hızlanma, koma ve ani ölümlere neden olabiliyor.

-Yohimbe bitkisi: Afrika’da yetişen bir ağacın kabuklarından elde edilen bu madde, diyabet tedavisinden cinsel arzuyu artırmaya kadar birçok amaç için kullanılıyor, ancak uzmanlar doktor tavsiyesi olmadan kullanımı desteklemiyor.