Genel SağlıkHABERLER

ÖZEL MUAYENEHANELERE GEÇMİŞ OLSUN !

Özel Muayenehanelere Geçmiş Olsun ! ATTYönetmelik Değişiklikleri Ne Zaman Son Bulacak ?

15 Şubat 2008 tarihinde , sayın Sağlık Bakanlığı’nın uygulamaya koyduğu ATT Yönetmeliği , Özel Sağlık Sektörüne büyük bir darbe indirmişken , o tarihten bu güne aynı yönetmelik 4 defa değiştirilmiş olup , aynı yönetmeliğe karşı onlarca dava açılmış ve bu davaların hemen hepsinde de şu an için yürütmeyi durdurma kararı verilmiştir.

Ancak sayın Sağlık Bakanlığı, bildiğini okumaya “kesin” kararlı olduğundan olsa gerek ! açılan tüm davalarda alınan YD kararlarına karşı yüce mahkemelerin kararlarına uyuyor gibi görünüp , yine bildiğini okumaya devam etmektedir.

03.08.2010 tarihli ATT Yönetmelik Değişikliği , Sağlık Bakanlığı’nın zihniyetinde en ufak bir değişiklik olmadığının en önemli göstergesidir.

Tam gün yasasının yürürlüğe girmesi ve ardından Anayasa Mahkemesi yine ardından Danıştay’ın ilginç kararlarına rağmen ! Sağlık Bakanlığı Özel Sağlık sektöründe faaliyette bulunan Özel Tıp ve Dal Merkezlerine , hem de Özel Muayenehanelere artık “SİZİN KAPANMA VAKTİNİZ GELDİ” demektedir.

Bir yandan SGK’nın uyguladığı Cezalar ve aylık kesintiler , diğer yandan Sağlık Bakanlığının ikide bir yaptığı yönetmelik değişiklikleri , genelgeler , PİK kararları , vs. vs ler , artık özel sağlık sektörünü bunaltmış , mesleğini layıkıyla yapmak isteyen hekimlerimize ” lanet olsun nerden bir merkez açtım” dedirtecek bir hal almıştır.

Sayın ilgililer ! Yapmayın ! Etmeyin ! Sağlık hepimize gerekli , değerli hekimlerimizi küstürmeyin ! Yıllarca emek vererek okudukları Tıp Fakülteleri , ardından yıllarca uğraş vererek edindikleri birikimleri ile açtıkları sağlık merkezlerimizi kapattırmayın!

Önce müstakil bina şartı , ardından yerine getirilmesi imkansız bina ve iç dizayn şartları , kesin süreler , bu sürelerde yerine getirilemeyecek şartlar , v.s !

Sayın Sağlık Bakanlığı yetkilileri ! Bu binalar yap boz oyununda kullanılan oyun kartları değildir ! Bir merkezin oda genişliği , merdiven , asansör , wc genişliği sabittir !

Merkezin bulunduğu bina çocukların oynadığı maketlerden de değildir ! Sizin aklınıza estikçe şurası bu kadar genişlikte olacak , burası şu kadar olacak , dediğiniz yerleri nasıl istediğiniz ölçülere getireceğiz ?

Beton binayı yıkıp , önceki yönetmeliğiniz şartlarına uydurmaya çalışan merkezler , bu değişikliği nasıl yerine getirecekler ? Aklınıza estiği zaman yaptığınız değişikliklerin ne zaman sonu gelecek ?

Sağlık herkesin hakkıdır ve devletin en öncelikli görevlerinden biridir , kimsenin çalışma isteğini kırmayın ! Vatandaşımıza en kaliteli hizmeti sunan Özel Sağlık Kurumlarını kapatmak yerine teşvik ederek yaşatmak varken , yapılan değişiklikler destek değil , aksine köstek olmaktadır , saygılarımla.

Av.Bülent ÖZER