Genel SağlıkHABERLER

ÇOCUK YORUYOR!

Mutluluk kaynağı olabilir ama kariyerli insanlar çocuk sahibi olmaktan soğuyor…

Çocuk sahibi olmanın insanı ne kadar mutlu ettiği her geçen gün daha çok sorgulanıyor artık… İngiliz Sunday Times gazetesine göre kariyeri olan insanlar, çocuk sahibi olmaktan hiç olmadığı kadar çok soğudu…

Dünyanın neredeyse tüm kültürlerinde çocuk sahibi olmak hem zorunlu hem de mutluluk kaynağı olarak görülüyor. Ancak modern hayatta çocuk sahibi olmanın insanı ne kadar mutlu ettiği her geçen gün yeniden sorgulanıyor.

İngiliz Sunday Times gazetesine göre eğitimli, kariyeri olan insanlar, çocuk sahibi olmaktan hiç olmadığı kadar soğudu. Çocukları “iyi yetiştirme” standartlarının yükselmiş olması, hem başarılı hem sosyal çocuklar yetiştirme stresi ise bu uzaklaşmanın ana nedenleri olarak sayılıyor. Ayrıca özellikle çalışan anne babalar çocuklarıyla yeteri kadar vakit geçiremedikleri, buna rağmen kariyerlerine ve kendilerine vakit ayıramadıkları için mutsuz oluyor.

Temizliği tercih ediyorlar

Araştırmalar da bu tezi destekliyor. ABD’de yapılan bir araştırmada çocuk sahibi kadınlardan onları en çok mutlu eden aktivitelerin listesini yapmaları istendi. 19 aktiviteden oluşan listede çocuk bakmak, yemek hazırlamak, telefonda konuşmak ve ev temizlemekten sonra 16’ncı sırada yer aldı. Wake Forest Üniversitesi uzmanlarının yaptığı bir araştırmada çocuk sahibi olanların her koşulda çocuksuz olanlara göre daha mutlu olduğu görüldü.

Bazı araştırmalar ise çocuk sayısının ve ailenin durumunun mutluluk üzerinde farklı etkisi olduğunu gösteriyor. Mesela anneler babalardan; bekâr ebeveynler ise evli olanlardan daha mutsuz oluyor. Mutsuzluk her çocukla bir kat daha artıyor.