Genel SağlıkHABERLER

TÜRK DOKTORLAR TANZANYA’DA

Sıtmaya sebep olan sivrisinek sokmalarını engellemek için 3 bin cibinlik dağıttı!

Türk doktorlar, 3. kez sağlık hizmeti götürdükleri Tanzanya’da, sıtmaya sebep olan sivrisinek sokmalarının önüne geçmek için 3000 cibinlik dağıttı.

Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığının (TİKA) işbirliğiyle Tanzanya’ya 3. kez sağlık hizmeti götürmek için giden Ege Sağlık Derneği’ne üye 20 doktor, ilk olarak hasta muayene edip ameliyat yapacakları Mnazi Mmoja Hastanesini ziyaret etti.

Türk doktorları ağırlayan hastanenin müdürü Dr. Jamala Taib, daha önceden yapılan ve bundan sonra yapılacak çalışmalar için ekibe teşekkür etti. Ülkelerinde Türk doktorları ağırlamanın mutluluğunu yaşadıklarını ifade eden Taib, bu çalışmaların artması temennisinde bulundu.

Ege Sağlık Derneği (ESADER) Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Metin Akdağ, Türk insanının şefkat elini, uzanabildiği her yere ulaştırmayı amaçladıklarını, bu hizmetin devam edeceğini kaydetti. Türk hekimlerin bazı branşlarda, Tanzanyalı meslektaşlarına eğitim de vereceğini ifade eden Akdağ, ziyaretin anısına Dr. Taib’e üzerinde Türk bayrağı bulunan seramikten saat hediye etti.

-3000 CİBİNLİK DAĞITIP 400 HASTAYI MUAYENE ETTİLER-

Tanzanya’ya bağlı özerk ada Zanzibar’ın kuzeyinde yer alan Kitope ilçesindeki Kituo Cha Afya Sağlık Ocağı’na giden doktorlar, kendilerini bekleyen vatandaşları tek tek muayene edip ilaçlarını verdi.

Yöre halkının büyük ilgisi ve sevgisiyle karşılanan Türk doktorlar, burada yaklaşık 400 hastayı muayene etti. Doktorlar, balon ve şeker hediye ettikleri çocukları sevindirmeyi de ihmal etmedi.

Doktorlar, çocukların ısrarı üzerine muayene sonrasında, naylon torbaların bir iple birleştirilmesiyle oluşturulan topla çocuklarla futbol oynadılar.

Türk doktorlar daha sonra köydeki evleri tek tek gezerek, ölümlerin yaklaşık yüzde 25’inin sıtmadan kaynaklandığı ülkede, sivrisinek sokmalarına karşı koruma sağlayan cibinlikleri dağıttı. Dağıtılan cibinlik sayısının 3000’i bulduğu belirtildi.

ESADER Başkanı Dr. Metin Akdağ, Türk hekimler olarak Tanzanya’da sağlık faaliyetlerine başladıklarını ve 8 Ağustosa kadar ülkede hem koruyucu hem de tedavi edici hizmetler vereceklerini kaydetti.

Akdağ, ”Bir cibinlik üç çocuğu sivrisinek sokmalarına karşı koruyor. Amacımız buradaki ölümleri azaltmak” dedi.