Genel SağlıkHABERLER

GÜZELLİK VE MASAJ SALONLARINDA BOTOKS YAPILAMAYACAK

Güzellik ve masaj salonlarında Tıp Fakültesi mezunu olan biri çalışsa bile mezoterapi, akupunktur, lipoelektro gibi her türlü invazif girişimler yapılamayacak, deri altına enjeksiyonla müdahalede bulunamayacak.

Güzellik ve masaj salonlarında Tıp Fakültesi mezunu olan biri çalışsa bile mezoterapi, akupunktur, lipoelektro gibi her türlü invazif girişimler yapılamayacak, deri altına enjeksiyonla müdahalede bulunamayacak.

İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelikte yapılan ve Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren değişikliğe göre, güzellik ve masaj salonlarının zemini düz, pürüzsüz, dezenfeksiyona uygun ve kolayca temizlenebilir özellikte döşenecek.

Güzellik salonlarında işlemlerin gerçekleştirileceği cilt (yüz ve boyun) bakım, epilasyon/depilasyon, vücut bakım, el ve ayak bakım, bronzlaştırma ile makyaj biriminden en az birinin bulunması zorunlu olmakla birlikte, isteğe bağlı olarak kuaför birimi de bulundurulabilecek.

Güzellik ve masaj salonlarında yatak konulacak birim 6 metrekareden küçük olmayacak ve birimlerin özelliğine göre mekanlar, müstakil ya da ortak mekan halinde düzenlenecek. Kişilerin kullanımına uygun şekilde döşenmiş, kişinin karşılandığı ve yapılacak uygulama ve işlemlere kadar beklediği, içerisinde sekreterya bölümünün yer aldığı en az 15 metrekare büyüklüğünde bir bekleme salonu, kişilerin kullanım alanlarından izole edilmiş ve atıklar için kapalı bir konteynır veya kabinin bulunduğu bir atık toplama birimi, uygulanacak işlemlerde kullanılan malzemelerin sterilizasyonunu sağlamak için kimyasal dezenfektanlar veya ısılı sterilizatörler veya UV sterilizatörlerin bulunduğu bir sterilizasyon birimi bulunacak. Masaj salonlarında ayrıca kıyafetlerin değiştirilebileceği soyunma odası, masajdan sonra dinlenmek için kullanılmak üzere dinlenme odası da yer alacak.

Cilt (yüz ve boyun) bakım biriminde bulundurulması gereken asgari araç, gereç ve ekipmanlar arasında cilt bakım cihazı, buhar/ozon cihazı, lifting cihazları epilasyon/depilasyon biriminde termoliz ve elektroliz sistemleri kapsayan blend sistem epilasyon cihazı, vücut bakım biriminde değişik akımlarla kas stimülasyonu yapan cihazlar ve pasif jimnastik, pressoterapi, ultrason, vakum, infraruj, termostimulasyon, masaj ve lifting cihazları, sauna çeşitleri veya buhar odaları veya basınçlı duşlar, hidroterapi küveti ve ekipmanları, buhar veya ozon veya aromaterapi yapan cihaz ve ekipmanlar yer alacak.

MASAJ SALONLARINDA 18 YAŞ ALTINA HİZMET VERİLMEYECEK

Güzellik salonlarının tanıtıcı reklam, tabela ve basılı belgelerinde güzellik merkezini çağrıştıracak ifadeler kullanılamayacak, açıkça “güzellik salonu” ifadesi kullanılacak.

Masaj ve güzellik salonlarında kullanılan makine veya ürün ile ilgili kanıtlanmış etkilerinin dışında etki vadeden, tüketiciyi yanıltıcı reklam faaliyetinde bulunulamayacak.

Güzellik salonlarının reklam ve diğer tür tanıtım faaliyetlerinde lazer epilasyon, lazer veya IPL ile akne, cilt yenileme, vasküler damar tedavisi, pigmentli lezyon tedavisi yapılır biçiminde tanımlar kullanılamayacak.

Güzellik ve masaj salonlarında tıp fakültesi mezunu olan biri çalışsa bile mezoterapi, akupunktur, lipoelektro gibi her türlü invazif girişimler ile tabip yetkisinde olan tıbbi işlemler yapılamayacak. Beşeri tıbbi ürün tavsiye edilemeyecek ve hastalıkların tedavisine ilişkin tavsiyelerde bulunamayacak.

Güzellik ve masaj salonlarında deriye veya deri altına enjeksiyonla müdahalede bulunmayı gerektiren işlemler yapılamayacak. Solaryum biriminde, bronzlaştırıcı solaryum uygulamaları dışındaki işlemler uygulanamayacak. Cilt bakım birimi ile vücut bakım biriminde gerçekleştirilen işlemlerin gerektirdiği masaj uygulamaları harici masaj yapılamayacak.

Güzellik salonlarında cildin bakımı ve desteklenmesine yönelik yüzeysel olarak yüzde 30’luk oranın üzerinde alfa hidroksi asitler ve türevlerinin kullanımı suretiyle kimyasal ve bitkisel peeling uygulamaları ile cildin bakımı ve desteklenmesine yönelik mekanik peeling uygulamaları yapılamayacak.

Masaj salonlarında, tedavi amaçlı masaj teknikleri uygulanamayacak, onsekiz yaş altındakiler çalıştırılamayacak ve bu yaşın altındaki kişilere hizmet verilemeyecek.

Salonlarda yetkili kurumlar tarafından üretim izni verilen veya bu kurumlardan alınan izinle ithal edilmiş olan ürünler dışında ürün bulundurulamayacak, kullanılamayacak veya satılamayacak.