Genel SağlıkHABERLER

YAZ AYLARINDA HEPATİT A’YA DİKKAT

Toplu kalınan ve toplu yemek yenilen yerlerde bulunanlar hepatit A’nın risk grubu içinde bulunuyor.

Toplu kalınan ve toplu yemek yenilen fabrika, cezaevi, kışla gibi yerlerde bulunanlar hepatit A’nın risk grubu içinde bulunuyor. Kirli su, besinlerin iyi yıkanmaması, tuvalet sonrası iyi temizlik yapılmaması hastalığın en büyük sebebi.

Yaz aylarıyla birlikte artan sıcaklıklar hepatit A hastalığının daha çabuk yayılmasına sebep oluyor. Uzmanlar, çocukların pis sulardan uzak tutulmasını isterken, sebze ve meyvelerin iyice yıkanmadan tüketilmemesi gerektiğini belirtiyorlar.

Hepatit A için en önemli risk grubunu kışlalar, fabrikalar ve cezaevleri gibi toplu yaşam mekanlarını paylaşanlar ile yüzme havuzlarını kullananlar oluşturuyor. Hepatit A’nın en büyük düşmanı ise temizlik. Yaz aylarında hijyen ve temizliğe daha çok dikkat edilmeli.

Yapılan araştırmalara göre, Türkiye’de her yıl ortalama 100 bin kişinin hepatit A virüsüyle enfekte olduğu tahmin ediliyor. Halk arasında daha çok “sarılık” olarak bilinen hastalığın dünyadaki en yaygın enfeksiyonlardan biri olduğu belirtilirken, dünya nüfusunun yarıya yakınının bu virüsle tanıştığı tahmin ediliyor.

Nasıl bulaşıyor?
Kirli su ve besinler,
Tuvalet sonrası yeterli temizliğin yapılmaması,
İnsan dışkısı bulunan havuz sularıyla,
Konserve, çiğ süt, pasta, dondurma gibi yiyeceklerle,
Kan yoluyla,
Doğum sırasında anneden bebeğe.
Hastalığın belirtileri nelerdir?
Ateş, halsizlik, kırıklık, eklem ağrıları, karın ağrısı, bulantı, iştahsızlık, bu belirtiler 3–10 gün süreyle kendini gösterir.
İdrar renginde koyulaşma, göz aklarında sararma daha sonra tüm vücudun sararması (1–4 hafta).
Bu dönemden sonra sarılığın kaybolduğu ve karaciğer testlerinin normale döndüğü görülür.
Hastalık çocuklarda hafif seyretmesine rağmen yetişkinlerde bazen aylarca sürebilmektedir.
Hepatit A’ya karşı korunmanın en iyi yolunun temizliğe dikkat etmek olduğunu belirten uzmanlar, özellikle tuvalet sonrası ellerin sabunlu suyla yıkanmasını tavsiye ediyor. Temiz su ve gıda tüketimi, kanalizasyon altyapılarının düzenli olması hepatit A’nın yayılmasını engelliyor.