Genel SağlıkHABERLER

ECZACI TAKİPTE, DOKTOR SIRADA

Eczacıların ilaç satışları takibe alındı. Dün, provizyon sistemini açan eczacılar, kendileriyle ilgili aylık satış bilgilerini görmeye başladı.

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) uzun süredir üstünde çalıştığı ilaç ve eczane takip sistemi, dünden itibaren eczanelerin ekranlarında görünür hale geldi. Kurum, eczaneler üzerinde denetimi hedeflerken sırada doktorlar ve özel hastaneler bulunuyor.

SGK Başkanı Emin Zararsız, her eczanenin geriye dönük olarak ay ay hangi ilaçtan kaç kutu sattığı, SGK’nın bu ilaçlara ne kadar ödediği gibi bilgileri

çıkardıklarını, bunun eczaneler tarafından görülebileceğini dile getirdi.

Sistem sayesinde eczanelerin ortalama satışlarını mukayese edebildiklerini anlatan Zararsız, “Hangi aylarda sapma olduğunu görebileceğiz. Ayda ortalama bin lira öderken, eczanenin satışları bin 250 liraya çıktığında, bunun nedenini araştıracağız. Gerektiğinde cezai işlem uygulayacağız” dedi. Yıl sonuna kadar sistemin tüm bileşenlerinin çalışır hale geleceğini ifade eden Zararsız, eczanelerden sonra sırada doktorlar ve özel hastaneler olduğunu söyledi. Sistemle izlemeye alınan hastane, hekim ve eczanelerin kendilerine çekidüzen vereceklerini belirten Zararsız, bunun da beraberinde tasarrufu getireceğini kaydetti. Türkiye’de 24 bin civarında eczane 120 bine yakın da hekim olduğunu anımsatan Zararsız, sözlerine şöyle devam etti: “Eczanelerden sonra uygulama doktorlar için başlayacak. Çalışma tamamlanınca hekimlerin kaç kişiyi muayene ettiği, kaç kişiye yatış verdiği ya da reçete yazdığı, reçeteye hangi ilaçları yazdığını tablo ve grafiklerle izleyebilir hale geleceğiz. Eczaneler, özel hastaneler ve hastaneler üz

erinden hekimlerle sözleşmelerimiz bulunuyor. Kendi ortalamasının üstüne çıkanları araştıracağız; gerektiğinde sözleşmelerimizde yazılı olan, para cezası, sözleşme feshi, süreli-süresiz fesih gibi cezai işlemleri uygulayacağız.” Zararsız, sistem tamamlandığında çok ciddi şekilde usulsüzlüklerin önüne geçeceklerine inandıklarını da sözlerine ekledi.