Genel SağlıkHABERLER

DİJİTAL UYUŞTURUCU ‘I-DOSE’

Dinleyiciler kendini gerçekten uyuşturucu almış gibi hissedebiliyor…

Prusyalı bilim adamı Heinrich Wilhelm Dove’un 1839 yılında ses dalgalarıyla beyinde “binöral” tepkiler oluşturduğu çalışmalarından esinlenerek elde edilen “I-dose” adındaki ses kayıtlarının gençler üzerinde uyuşturucu etkisi yaptığı ortaya çıktı.

GAZETE HABERTURK

Bazı ses frekanslarının belirli bir düzende ve düzeyde dinletilmesiyle beyinde binöral etkiler yaratılabiliyor. Tıp ve teknoloji, bunu uzun yıllardır çeşitli alanlarda kullanıyor. Yöntem, şimdi uyuşturucu etkisi yaratmak için de kullanılıyor. “Idose” adı altında internetten kolaylıkla indirilebilen ses kayıtları, telefondaki “çevir” sesine benzer bir sesin “binöral ritim tekniği”yle değiştirilmesi sonucu oluşuyor. ABD’de Oklahoma Eyaleti Narkotik Masası yetkilileri, söz konusu ses kayıtlarının çocukları fiziksel bağımlılık yapan uyuşturucuları kullanma yönünde teşvik ettiğini söyledi. ABD’li ve İngiliz gençler arasında oldukça popüler olan “I-dose ” akımının tehlikeli boyutlara varmasından endişe ediliyor.

YOUTUBE’DAKİ GÖRÜNTÜ

Geçtiğimiz haftalarda video paylaşım sitesi Youtube’da genç bir kızın I-dose dinlerken kaydedilen rahatsız edici görüntülerinin yayınlanmasının ardından, ses kayıtları incelenmeye başlandı. Uzmanlara göre beyinde uyuşturucu etkisi yapan ses kayıtları, çocuklarda psikolojik rahatsızlıklara neden olabiliyor. ABD

Oregon Tıp Fakültesi’nden Dr. Helane Wahbeh ise, “sanal uyuşturucu”ların

ecstasy ve kokain gibi kuvvetli uyuşturucularla aynı etkiyi yaratmasının imkânsız olduğunu savunuyor. Ancak başka uzmanlar, “plasebo etkisi ” yaratarak dinleyicinin kendini gerçekten uyuşturucu almış gibi hissedebileceğini söylüyorlar. Bağımlılık yaratmayan dijital uyuşturucuların gelecekte büyük sorunlar yaratmasından endişeleniyor.