Genel SağlıkHABERLER

YENİ NESİL ZAYIFLAMA AMELİYATLARI

Etkin biçimde kilo veriliyor, şeker hastalığından, tansiyondan kurtulunabiliyor…

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Koray Tekin, obezitenin bir hastalık olarak algılanması gerektiğini belirterek, yeni nesil ameliyatlarla etkin bir şekilde kilo verilebileceğini, daha da önemlisi şeker hastalığından, tansiyondan ve bunların yandaş hastalıklarından kurtulunabileceğini söyledi.

Doç. Dr. Koray Tekin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, fazla kilonun cerrahi yöntemlerle tedavisinin, başlangıçta insanlara çok cazip gelmediğinibelirterek, cerrahi yöntemlerin ”son çare” olarak algılandığını kaydetti.

Obezitenin bir hastalık olarak kabul edilmesi gerektiğini ifade eden Tekin, ”yeni nesil ameliyatlar” olarak adlandırılan, obezite sorununu tamamen çözen ”Laparoskopik gastrik bypass, Gastrik Bypass, Tüp Mide, Sleeve Gastrektomi” ameliyatları hakkında bilgiler verdi.

Morbit obezite saptamasını, belli bir kilonun üzerindeki insanlara ”Vücut Kitle İndeksi”ni kullanarak yaptıklarını, kiloyu boyun karesine bölerek elde edilen oranın 40’ın üzerindeçıkması halinde, kişinin aşırı kilolu olarak adlandırıldığını kaydetti. Bu kişilerde aşırı kilolara bağlı bazı hastalıkları olan şeker, yüksek tansiyon, karaciğer yağlanması, astım gibi çeşitli hastalıklar oluşabileceğini dile getiren Tekin, şu bilgileri verdi:

”Sadece aşırı kilonun, bundan kaynaklanan rahatsızlıklarla birlikte bütün olarak bir hastalık olarak kabul edilmesini istiyoruz. Bu durumda cerrahi tedavi daha makul gelebiliyor. İlk adımımız cerrahi tedavi değil. Biz bu hastalara öncelikle spor, diyet, bazı endokrinoloji uzmanlarının kontrolünde ilaç tedavileri öneriyoruz. Yaklaşık 1-2 yıllık tedavi sürecinde sonuç alamayan arkadaşlarımız ellerinde başka bir imkan olmadığı için tedavilerle karşı karşıya kalıyorlar. Fazla kiloya ilişkin cerrahi tedaviler denince akla Türkiye’de en çok duyulan kelepçe ve gastrik bant ameliyatları geliyor. Gastrik bant ameliyatı birçok yerde olduğu gibi kolay uygulanabilir olması ve geri dönüşlü olduğunun söylenmesi nedeniyle çok yaygınlık kazandı. Birçok cerrah bunu yapabilir haldeydi. Bu yöntem vücudunuzda yabancı bir cisim olması ve doktorunuza bağımlılık gerektirdiği için, ayarlamalar gerektiriyor. Aslında ameliyat sonrası yaşam kalitesi açısından sorgulanabilir hale geldi. Ömür boyu bir tedavi bu kilodan kurtulma geçici b

ir şey olamaz. Cerrahi var işin içinde. Ömür boyu olarak düşünüldüğünde ne kadar kalıcı ve güvenilir olduğu sorgulanır hale geldi. Biz Pamukkale Üniversitesinde öncelikle Amerika’da uygulanan Gastrik Bypass, Tüp Mide, Sleeve Gastrektomi dediğimiz ameliyatları yapmaya başladık. Bunlara yeni nesil ameliyatlar gözüyle bakabiliriz. Bunların oranları artmaya başladı.”

-”YENİ NESİL AMELİYATLARDA VÜCUTTA YABANCI CİSİM KALMIYOR”-

Yeni nesil ameliyatlarla vücutta yabancı cismin kalmadığını kaydeden Tekin, bu ameliyatlar sonrasında hastanın doktoruna bağımlılığı kalmadığını, etkin şekilde kilo verildiğini anlattı. Kilo kaybıyla birlikte şeker hastalığından, tansiyondan ve kiloya bağlı yandaş hastalıklardan kurtulunduğunu dile getiren Tekin, ”Kişinin estetik olarak da kendine güveni geliyor” dedi.

Bu tür cerrahi müdahalelerde seçilecek doktorun da önemli olduğunu bildiren Tekin, son iki yılda 60’ın üzerinde hastayı ameliyat ettiklerini ifade etti. Hastaların cerrahi müdahaleden sonra normal yaşamlarına devam ettiğini, kilo verdikleri için hem sağlıklarının düzeldiğini, hem de sosyal yaşama daha fazla dahil olduklarını söyledi.

Üniversitede bir obezite merkezi kurduklarını ve çeşitli illerden kendilerine hasta geldiğini kaydeden Tekin, hastalara kilo kaybo konusunda ellerinden gelen yardımı yaptıklarını bildirdi.

2008 yılının Temmuz ayına kadar 162 kilo olan Erhan Sabanoğlu ise, ameliyat öncesinde aşırı karaciğer yağlanması, yüksek tansiyon ve diyabet başlangıcı gibi hastalıklarının olduğunu belirterek, ameliyattan sonra 55 kilo verdiğini ve 107 kiloya düştüğünü söyledi.

Ameliyat sonrası kendisini ameliyat olmuş gibi hissetmediğini kaydeden Sabanoğlu, ”Ameliyattan iki ay sonra tansiyon ve şeker rahatsızlığım tamamen ortadan kalktı, 4 aydan sonra da karaciğerimdeki yağlanmadan tamamen kurtuldum” dedi.