Genel SağlıkHABERLER

ÇOCUK İÇİN EN AZ İKİ YIL BEKLEYİN

Yeni bir araştırma, sağlıklı çiftlerin, kısırlık tedavisine başvurmadan önce normal yollarla çocuk sahibi olabilmeleri için iki yıl beklemeleri gerektiğini ortaya koydu.

Hemen müdahale yapılmasın

Çiftlerin bir yıldır çocuk sahibi olamadıkları için kısırlık tedaviye başlanmamasını ,doktorların da çiftlerin çocuk sahibi olmalarını engelleyen sağlık nedenleri olmadığı takdirde hemen müdahale etmemeleri gerektiğini bildirdi

Birçok kısırlık tedavi merkezinin, çok genç yaştaki çiftlerin tedavi için geldiğini bildirmesine rağmen, yeni araştırma, 30’lu yaşların sonlarında olan çiftlerin bile doğal yollarla iki yıl içinde yüzde 91 hamile kalma şansının bulunduğunu gösterdi.

Avrupa’nın 7 kentindeki 782 çift üzerinde yapılan araştırmanın sonuçları, Avrupa İnsan Üreme ve Embriyoloji Derneği’nin toplantısında açıklandı. Çiftlerin, günümüzde aile kurmaya başlamak için daha uzun süre bekledikleri ve uzmanların yakın zamanda erkeğin yaşının da çocuk sahibi olma konusunda rol oynadığını keşfettiğine dikkat çekilen araştırmada, yaşları ne olursa olsun, birçok sağlıklı çiftin, neden birinci yılda çocuk sahibi olamadığı açıklanamasa da, ikinci yılın sonunda çocuk sahibi olabildiklerini gösterdi.

Araştırma sonuçlarına göre, eşleri 40 yaşın üzerinde olmayan yaşları 35 ile 39 arasındaki kadınların yalnızca yüzde 9’u, iki yıldan sonra normal yollarla hamile kalamadı. Eşleri 40 yaşının üzerinde olan kadınların yüzde 16’sı ise iki yıldan sonra normal yollarla hamile kalamadı. Araştırma dışındaki bazı uzmanlar da, çocuk sahibi olamamalarına tıbbi bir neden bulunamayan bazı çiftlerin, doktorlarının biraz daha denemeleri tavsiyesine rağmen zaman ilerlediği endişesiyle tedavi talep ettiklerine dikkat çekiyorlar.

Aynı uzmanlar, kısırlığın tanımının çok katı olmaması gerektiğini ve 30 yaşın altındaki sağlıklı çiftlerin, ancak iki yıl sonunda tedaviye başvurmalarını öneriyorlar.

kaynak.ntv