Genel SağlıkHABERLER

SAĞLIK OCAKLARI AİLE HEKİMİ OFİSİ OLACAK

Yıl sonuna kadar ülke genelinde yaygınlaştırılacak olan aile hekimliği uygulaması 15 Temmuz’da Ankara’da da başlanacak.

Toplam 1247 aile hekiminin görev yapacağı Ankara’da, her 3 bin 500 kişiye bir aile hekimi düşecek. Yıl sonuna kadar Sağlık Ocakları’nın tabelaları değişerek “Aile Sağlık Merkezi” olacak. Bu merkezler aile hekimlerinin ofisi haline getirilecek.

Her hafta bir il

Aile hekimliği uygulaması Türkiye’de 49 ilde gerçekleştiriliyor. 15 Temmuz’dan itbaren her hafta bir il, aile hekimliği uygulamasına girecek. Anakara Sağlık Müdürü Mustafa Aksoy, Türkiye’de yıl sonuna kadar 20 bin aile hekimi atamasının tamamlanacağını belirterek şunları söyledi:

Aile Sağlık Merkezi

“Ankara’da aile hekimlerinden sadece dördünün ofisi Bala’daki entegre ilçe hastanesinin içinde olacak. Burada görev yapan aile hekimleri, hasta yatışı yapabilecek ve hastanenin imkanlarını kullanabilecek. Bunun dışında mevcut sağlık ocaklarının isimleri ‘Aile Sağlık Merkezi’ olarak değiştirilecek. Buralar aile hekimlerince ofis olarak kullanılacak, sağlık ocakları tarihe kavuşacak. Sağlık ocaklarına yerleştirilemeyen hekimler ise dışarıdan yer kiralayacaklar. Bu yerlerin kirasını bakanlık ödeyecek. Aile Sağlık Merkezleri’nde her türlü sağlık hizmeti verilebilecek.” Aksoy, İstanbul’un ekim ayı sonunda aile hekimliğine geçeceğini de belirtti.

İşte yeni imkânlar

AİLE hekimleri sayesinde vatandaşlara sağlanan imkânlardan bazıları şöyle:

Hamilelerin, bebeklerinin ultrasonla takibi için sürekli kadın doğum uzmanlarına gitmelerine gerek kalmayacak.

İl içinde ve üç aydan erken olmamak koşuluyla hekim değiştirebilecekler. Aile hekimi, İl Sağlık Müdürlüğü internet sitesinden vatandaşlık numarası girilerek öğrenebilecek.

Aile hekimine başvuruda nüfus cüzdanı yeterli. Farklı bir şehre gidildiğinde ya da misafir gelindiğinde vatandaşlar, herhangi bir aile hekimine başvurabilecek.