Genel SağlıkHABERLER

TRUE BLOOD GERÇEK Mİ OLUYOR?

Bilim adamları suni kan yapmayı başardı!

ABD’li bilim adamları, suni kan üretmeyi başardı.

Daily Mail Gazetesi’nin haberine göre 2008’de ABD Savunma Bakanlığı’na (Pentagon) bağlı Savunma İleri Araştırmalar Ajansı’nca (DARPA) yaralanan askerlerin kan ihtiyacını karşılamak için başlatılan proje kapsamında Arteriocyte firmasınca geliştirilen 0 rh negatif tipi suni kan, testlere tabi tutulması için Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi’ne (FDA) gönderildi.

Kemik iliğinin çalışma tekniğini uyarlayan ‘biyoreaktör’ adlı cihaz aracılığıyla göbek bağından elde edilen alyuvar hücrelerinden oluşan ‘suni kan’la çatışma bölgelerinde yaralanan askerlerin acil kan ihtiyacının karşılanması planlanıyor.

1.95 milyon dolarlık proje ile üretilen her ünite kanın yaklaşık 5 bin dolara malolduğunu belirten firma yetkilileri, suni kanın FDA’dan onay alması halinde üretim maliyetinin bin dolara kadar çekilebileceğini vurguluyor.

İnsanlar üzerindeki denemelerine 2013 yılında başlanması planlanan suni kanın, Pentagon’un onaylaması halinde 5 yıl içerisinde Amerikan ordusunca kullanılabileceği kaydedildi.

HBO’nun reyting rekorları kıran TV dizisi True Blood’ı hatırlatan bu gelişme bilim dünyasında bir devrim yaratacak. Ture Blood’da vampirler için bilim adamları tarafından yapılan suni kan şişelenip bakkal, market, kafelerde satılıyordu.